Zowel de beleidsnota Leefmilieu en Natuur als die van Onderwijs 2009-2014 stipt de sanering van vervuilde schoolterreinen als prioriteit aan. Daarom stelden minister Schauvliege, minister Smet, de OVAM en AGIOn vandaag in de gemeentelijke beroepsschool (BuSO) ’t Schoolhuis van Opwijk een samenwerkingsprotocol voor.
Enquête
Op en rond schoolterreinen komt soms een bodemverontreiniging voor. Om potentieel vervuilde schoolterreinen in kaart te brengen, ontvingen de inrichtende machten van alle 6.400 scholen uit het gesubsidieerd onderwijs (basisonderwijs en secundair onderwijs) in 2011-2012 een enquêteformulier. Daarin peilde de OVAM naar mogelijke bodemverontreiniging op het terrein van de scholen. 1.691 scholen vulden de vragenlijst in. Bij ongeveer 320 schoolterreinen is verder bodemonderzoek nodig. Op naar schatting 90 schoolterreinen zullen saneringswerken nodig zijn, die soms de (ver)nieuwbouw van de schoolgebouwen belemmeren. Vaak gaat het om verontreinigingen met minerale oliën, bijvoorbeeld ten gevolge van lekkende stookolietanks.Aanpak op maat voor scholen
Om het protocol efficiënt aan te pakken kiezen AGIOn en de OVAM voor een programma-aanpak. De voordelen: snelle, betere en goedkopere saneringen. Concreet betekent de programma-aanpak dat de OVAM via een mandaat alle nodige stappen voor de realisatie van het onderzoek en bodemsanering zet, de sanering volledig prefinanciert en aan het einde van de rit 30 procent van de kosten op zich neemt. De overige 70 procent subsidieert AGIOn volgens de normale procedureregels (subsidie van 70% voor het basisonderwijs en 60% voor het secundair onderwijs, CLB’s en internaten).Voorlopig sluit alleen het gesubsidieerd onderwijs aan bij het protocol. De mogelijkheid wordt wel voorzien dat het Gemeenschapsonderwijs later ook aansluit.
Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege: “De bedoeling is om de volgende zes jaar bij minstens 90 schoolterreinen onderzoek en sanering te starten en de werken af te ronden voor het einde van het schooljaar 2020-2021. De meest dringende gevallen krijgen prioriteit. Daarmee zetten we een nieuwe stap om tegen 2036 alle risicohoudende verontreinigde terreinen in Vlaanderen te saneren.”
Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet: “Goed onderwijs komt het best tot zijn recht in een gezonde en stimulerende leeromgeving. Zowel leerkrachten als leerlingen hebben baat bij de bodemsanering van hun school. Deze samenwerking tussen OVAM en AGIOn heeft er toe geleid dat we nu eindelijk een beter zicht hebben op de omvang van het probleem en toont aan dat een samenwerking tussen verschillende administraties tot mooie resultaten kan leiden.”
Volgende maand starten de OVAM en AGIOn een campagne gericht naar scholen met een bodemverontreiniging. Door middel van brieven en infosessies zullen de voordelen van het protocol toegelicht worden.