Architectuur

Boekentip: BONAS - Willem van Tijen (1894-1974)

Boekentip: BONAS - Willem van Tijen (1894-1974)
Vandaag besteden we aandacht aan het leven en werk van Willem van Tijen, een visionaire architect die beeldbepalend was voor de Nederlandse architectuur. Het boek Bonas - Willem van Tijen (1894-1974), geschreven ter ere van zijn vijftigste sterfjaar, biedt een boeiende kijk op zijn indrukwekkende carrière en blijvende invloed op het Nederlandse bebouwde landschap.


Een pionier van het nieuwe bouwen

Willem van Tijen, geboren in Wormerveer in 1894 en overleden in Heemstede in 1974, stond aan de wieg van het nieuwe bouwen in Nederland. Met zijn Rotterdamse architectenbureau legde hij de basis voor sociale woningbouw en ontwierp hij galerijflats, standaardwoningen, scholen en bejaardentehuizen. Zijn ontwerpen hadden een diepgaande impact op het naoorlogse leven en wonen. Gedreven door de overtuiging dat architectuur het dagelijkse leven kon verbeteren, wist Van Tijen zijn idealen om te zetten in een tastbare werkelijkheid.

Het boek: een eerbetoon aan Van Tijen

Dit boek belicht de carrière van Willem van Tijen en de betekenis van zijn werk voor de Nederlandse architectuur. Naast een biografisch overzicht biedt het een frisse kijk op zijn rol als idealist en pionier, die architectuur inzette als middel om maatschappelijke vooruitgang te boeken.

De auteurs achter de publicatie

De publicatie is samengesteld door Jolinda van der Born-Kok, André van Deursen en Jeroen Moerman, allen met een indrukwekkende achtergrond in kunst- en architectuurgeschiedenis.

  • Jolinda van der Born-Kok volgde haar bachelor Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden en rondt dit jaar haar master af aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is actief als secretaris van de Stichting Bonas.
  • André van Deursen is erfgoedarchitect en bestuurslid van zowel de Stichting Bonas als de Ir. W. van Tijen Stichting. Eerder schreef hij een publicatie over architect Carl Weber.
  • Jeroen Moerman, architect en specialist in renovatie en herbestemming, combineert zijn architecturale werk met grafisch ontwerp en klimaatactivisme.

De blijvende invloed van Willem van Tijen

Met Bonas - Willem van Tijen (1894-1974) wordt niet alleen een inspirerende architect geëerd, maar ook het belang van zijn werk voor de naoorlogse architectuur en woningbouw in Nederland belicht. Voor liefhebbers van architectuur en erfgoed is dit boek een absolute aanrader. Het toont hoe Willem van Tijen, met zijn idealen en visie, een blijvende impact heeft gehad op het Nederlandse landschap en het dagelijks leven van generaties.