Architectuur

Boekentip: De Ruimtes

Boekentip: De Ruimtes
Het nieuwe boek De Ruimtes biedt een frisse kijk op de vaak onderbelichte aspecten van architectuur. In veel uitvaartcentra ontbreekt het bijvoorbeeld aan een aangename ruimte, en binnen de politiek lijken grote visies op onze ruimtelijke inrichting steeds zeldzamer. De gebouwde omgeving lijkt steeds meer gedreven door functionele, financiële en pragmatische keuzes. Maar waar blijft de overtuiging in de vooruitgang en de betekenisvolle rol die architectuur hierin kan spelen?

Ruimte in al haar vormen

De Ruimtes bevat meer dan 30 inspirerende essays van architect Marjolein van Eig, eerder gepubliceerd op Architectenweb. Ze verkent in dit werk het begrip ruimte in zijn meest uiteenlopende betekenissen: van persoonlijke en politieke ruimte tot materiële en architectonische ruimte. Haar observaties variëren van kleine details, zoals het geluid van een dichtslaande deur, tot grote thema's zoals de invloed van klimaatverandering op het landschap. Voor Van Eig is de gebouwde ruimte een oneindige bron van bewondering, frustratie en inspiratie.

Architectuur als culturele opdracht

Sofie de Caigny, voormalig directeur van het Vlaams Architectuurinstituut, prijst het werk: "In 'De Ruimtes' neemt Marjolein Van Eig je op sleeptouw in haar leven als architect. Doorspekt met persoonlijke anekdotes en brede culturele referenties, is de bundel een fijnproeverij voor wie de culturele en maatschappelijke opdracht van architectuur omarmt." Michiel van Raaij, hoofdredacteur van Architectenweb, voegt hieraan toe: "Met haar scherpe observaties laat Marjolein van Eig je kijken naar de ruimtes waarin we leven. Na het lezen kun je het niet meer niét zo zien. Die zeldzame kwaliteit hebben de teksten."

Een vervolg op 'Het Detail'

Na het succes van Het Detail is De Ruimtes een nieuwe verzameling van observaties en inzichten die iedereen met een hart voor de gebouwde omgeving zullen aanspreken. Marjolein van Eig weet met haar unieke perspectief opnieuw te inspireren en de lezer een nieuwe blik op alledaagse ruimtes te geven.