Interieur

Bol bundelt krachten met kringloopwinkels in België en Nederland

Bol bundelt krachten met kringloopwinkels in België en Nederland
Bol.com werkt sinds kort samen met kringloopwinkels om zoveel mogelijk economisch afgeschreven producten een tweede leven te geven. Artikelen die vanwege een klein defect of beschadiging worden geretourneerd en daardoor niet meer als nieuw verkocht kunnen worden, maar nog wel bruikbaar of herstelbaar zijn, worden gedoneerd aan organisaties als Reloved en Het Goed.

Reloved is een Belgische alliantie met 122 kringloopwinkels verspreid over heel Vlaanderen, terwijl Het Goed een netwerk van 30 kringloopwarenhuizen in Nederland beheert. Dankzij de expertise van deze organisaties kunnen de geretourneerde producten, die vaak slechts een kleine reparatie nodig hebben, worden hersteld en voor een fractie van de nieuwprijs opnieuw worden verkocht.

Door deze samenwerking slaagt bol.com erin om bijna 99% van alle geretourneerde producten een nieuwe bestemming te geven. De opbrengsten uit de verkoop van deze artikelen gaan volledig naar de kringlooporganisaties, wat bijdraagt aan hun verdere ontwikkeling en maatschappelijke impact.

Bijna 70% van de retourzendingen die bol.com ontvangt, zijn nog in perfecte staat en kunnen na een zorgvuldige controle opnieuw worden verkocht. Voor de overige 30% zet bol.com zich in om verspilling te voorkomen door deze producten een nieuwe bestemming te geven. Dit gebeurt via verschillende kanalen, zoals retourdeals met korting en donaties aan goede doelen zoals de Voedselbank, de Voorleesexpress en het dierenasiel in Waalwijk.

Onlangs zijn ook Reloved en Het Goed toegevoegd aan de lijst van goede doelen. Dankzij deze uitbreiding wordt nu bijna 99% van de geretourneerde artikelen door bol.com herplaatst, wat zorgt voor een aanzienlijke vermindering van verspilling en een positieve impact op de samenleving.

Klein mankement, maar nog steeds waardevol

​Sommige artikelen kunnen vanwege een klein mankement na de retourzending niet meer door bol zelf verkocht worden, maar kunnen via de kringloopwinkels een tweede leven krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een set van vier koffiekopjes, waarvan er één stuk is. De set kan niet meer als geheel worden verkocht, terwijl er met de overige drie kopjes niets mis is. Dankzij de samenwerking met kringlooporganisaties ​ Reloved en Het Goed vinden deze kopjes alsnog hun weg naar nieuwe keukenkastjes. Ook boeken uit een trilogie waarvan er één boek ontbreekt kunnen bij kringloopwinkels als losse boeken verkocht worden. Artikelen die niet direct verkoopbaar zijn worden in de sociale werkplaats op een zo hoogwaardig mogelijke manier verwerkt tot nieuwe producten of materialen.

Reparaties en samenvoegen van ontbrekende onderdelen

​Kringloopwinkels zijn experts in het verzamelen, sorteren en verwerken van afgedankte goederen. Dankzij deze expertise vormen zelfs gedoneerde vershoudbakjes zonder deksel en deksels zonder bakje weer een complete set, waardoor kringloopklanten ze voor een fractie van de originele prijs kunnen aanschaffen.

Charlotte Halbe, projectlead Sustainability bij bol: "We willen dat zoveel mogelijk retour gestuurde artikelen een volgende bestemming krijgen. In ons retourcentrum zijn we heel goed in het beoordelen, opnieuw verpakken en schoonmaken van geretourneerde artikelen. Diverse partners helpen ons daarnaast met het herstellen van bepaalde productsoorten. Maar we zijn zelf niet ingericht op het repareren of compleet maken van sets. ​ Reloved en Het Goed hebben die expertise van het herstellen en samenbrengen van incomplete of defecte producten wel in huis. Dankzij hun expertise worden bijvoorbeeld twee incomplete bordspellen in de sociale werkplaats verzameld tot één complete set en voegen ze met een simpele reparatie twee defecte prullenbakken samen tot één werkend exemplaar. Ook lampen en ander speelgoed worden hersteld. We zijn blij dat we onze krachten met de kringloopwinkels kunnen bundelen om zoveel mogelijk artikelen een tweede leven te geven."


Barbara Thomas, business developer van Reloved, het B2B-initiatief van Kringwinkels: "De één zijn retour, is de ander haar kringwinkelvondst. Goederen via Kringwinkel in de omloop houden is een win op meerdere niveaus. Hergebruik is immers de eerste essentiële stap in een circulaire economie. De Kringwinkels werken bovendien lokaal aan dat hergebruik met sociale tewerkstelling."


Martijn Bijmolt, directeur Impact bij Het Goed: "Het is essentieel voor de toekomst van ons allemaal om de levensduur van de producten die we gebruiken te verlengen. Samen kunnen we ervoor zorgen dat producten die retour zijn gestuurd een tweede kans krijgen. Dat is niet alleen beter voor het milieu, zo bieden we bij Het Goed ook passend werk aan mensen die graag mee willen doen in de maatschappij. Zo zet Het Goed zich samen met bol in voor een circulaire en inclusieve samenleving. De producten van bol zijn een mooie aanvulling op ons assortiment; we ontvangen veel positieve reacties van klanten. Door de structurele samenwerking bereiken we meer klanten en realiseren we samen meer positieve impact."


Groeiend aantal leveranciers

​De eerste stappen van de samenwerking zijn inmiddels met succes gezet, de ambitie is om gaandeweg verder op te schalen. Om de artikelen die met een klein defect retour komen te mogen doneren, heeft bol toestemming van de leverancier nodig. Op het moment doen er zo'n 130 leveranciers mee aan de donatie, waaronder Brabantia en Schreuder Sports. Het streven is om hier zo veel mogelijk leveranciers aan toe te voegen. Momenteel doneert bol alleen niet-elektronische artikelen die ze zelf op het platform verkopen. In de toekomst is het de bedoeling dat ook verkooppartners die hun logistiek via bol regelen de mogelijkheid krijgen om te doneren. ​