Verherstraeten: “De gevangenis met een capaciteit van 312 plaatsen zal midden 2014 beschikbaar zijn. Na Beveren en Marche-en-Famenne ben ik blij dat de bouw van de gevangenis in Leuze-en-Hainaut nu uit de startblokken geraakt en dat de werken kunnen starten. Dit bewijst andermaal dat wij effectief werk maken van het masterplan 2008-2012-2016 en zo een humane gevangenisinfrastructuur trachten te creëren.”
De federale overheid koos voor de bouw van de vier nieuwe gevangenissen voor een publiek-private samenwerking via DBFM-overeenkomst (Design – Build – Finance – Maintenance). Het ontwerp, de bouw, de financiering en het onderhoud van de nieuwe gevangenis in Leuze-en-Hainaut zijn toegewezen aan het consortium Future Prisons. De Regie der Gebouwen treedt op als bouwheer.
De gevangenis wordt gebouwd op een terrein van 14, 47 ha aan de rand van de gemeente Leuze-en-Hainaut. Het bouwterrein bevindt zich aan de kruising van twee nationale wegen, de N60D Leuze-Péruwelz en de N7 Leuze-Ath.
De stedenbouwkundige enige vergunning werd op 2 juli 2012 toegekend nadat het initiële project werd aangepast. Zo moesten o.a. de groene daken vervangen worden met platte daken en werd het rioleringsplan aangepast.
De werken zijn in augustus 2012 gestart en de gevangenis zal in mei 2014 beschikbaar zijn.
De nieuwe gevangenis wordt een functionele instelling die zoveel mogelijk garanties biedt inzake veiligheid en beveiliging en waarbij een humaan en aangenaam leefklimaat wordt gecreëerd voor zowel het personeel als voor de gedetineerden. Beton, glas en staal zijn de drie belangrijkste bouwmaterialen.
De gevangenis bestaat uit verschillende entiteiten. De omheiningsmuur in beton is 6 meter hoog. Het inkomgebouw is in de omheiningsmuur ingebouwd en bestaat uit glas en metaal. Het gebouw fungeert als controlesas voor de bezoekers en de voertuigen. De plattegrond van het cellulair complex heeft de vorm van een ster met een centraal controlecentrum en vier cellenvleugels. In het complex zorgen kleur en licht voor een aangenaam verblijfskader. De gevangenis bevat eveneens werkplaatsen, een keuken, een onthaalcentrum, sportzalen, ontspanningsruimte, enz.
Het project houdt verschillende duurzame toepassingen in, zowel op het vlak van energieverbruik als op het gebruik van materiaal, van comfort, waterverbruik, afvalverwerking, …
Het principe van duurzame ontwikkeling wordt zowel bij de ontwerpfase als bij de bouw en de latere ingebruikneming toegepast :
- Keuze van de materialen op basis van de Green Guide to Specification
- Het gebruik van duurzaam en efficiënt isolatiemateriaal om het energieverbruik te beperken
- Het gebruik van een warmtekrachtkoppeling
- Een afvalbeheerplan
- Een duurzaam beheerplan dat toegespitst is op duurzaam energiegebruik, watergebruik en toelevering.
- Een harmonieuze integratie in de bestaande omgeving
- De installatie van zonnepanelen
- De inrichting van groene wandelingen voor de gedetineerden
Servais Verherstraeten: “Van de 4G, de vier grote nieuwe gevangenissen, zijn er nu dus drie in aanbouw. In 2013 en 2014 zal de Regie der Gebouwen drie gloednieuwe gevangenissen ter beschikking kunnen stellen van de gebruikers en zo hebben bijgedragen tot een kwantitatieve en kwalitatieve uitbreiding van de gevangeniscapaciteit in ons land.”