Nieuwbouw

Bouw is al 14.900 jobs kwijt

In de loop van de laatste drie jaren zijn er ondertussen al 14.900 jobs verloren gegaan in de bouwsector. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de Nationale Bank. Het is dan ook bijzonder cynisch dat Europa morgen de Belgische antimisbreukwet tegen detacheringsfraude aanvalt. Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: “Als gevolg van de sociale dumping gaan er in ons land elke dag arbeidsplaatsen verloren. Europa houdt zich bezig met regeltjes, maar wil de realiteit op onze werven niet zien! Wij willen dus graag weten van onze regering hoe zij het probleem van de sociale dumping nu echt wil gaan aanpakken. Wij verwachten een concreet resultaat van de Rondetafel Bouw die momenteel wordt georganiseerd door staatssecretaris voor Fraudebestrijding Bart Tommelein.”

De bouwsector heeft de laatste jaren enorm te lijden onder de concurrentie van buitenlandse spelers op onze markt. De EU bepaalt dat bedrijven hun werkkrachten kunnen detacheren. Dat wil zeggen dat ze vrij van het ene naar het andere land gestuurd kunnen worden om er te gaan werken, maar wel hun socialezekerheidsbijdragen betalen in het land van herkomst. Maar dat principe wordt vaak omzeild zodat in de praktijk frauduleuze circuits worden opgezet met schijndetachering en allerlei andere malafide praktijken. Die sociale dumping is bijzonder nefast voor de sector en maakt concurrentie eigenlijk onmogelijk.

Bovendien kunnen onze inspectiediensten niet echt doeltreffende controles uitvoeren. De EU-regels bepalen dat men niet op voorhand mag controleren. Als iemand in het bezit is van een zogenaamd formulier A1, wordt aangenomen dat hij zijn bijdragen heeft betaald in het land van herkomst. Bij vermoeden van fraude moet de inspectie eerst de diensten van het land van herkomst contacteren. Die procedure neemt vaak maanden in beslag, waarbij de betrokken werknemer ons land vaak al lang heeft verlaten. De antimisbruikwet in ons land had precies als doel om dit probleem aan te pakken.

De bouw bevindt zich op een kantelmoment. Het is dringend tijd om het probleem van de sociale dumping aan te pakken. De bouwsector zoals we die vandaag kennen en nog altijd 205.000 mensen met een vast contract tewerkstelt, staat zwaar onder druk. Het pessimisme van de aannemers is groot en hun orderboeken raken niet meer voldoende gevuld.

Robert de Mûelenaere: “De bouwsector verloor in de afgelopen drie jaar al bijna 15.000 jobs. Belgische werknemers met een vast contract welteverstaan! Dit verlies aan jobs heeft zeker voor een groot stuk te maken met het fenomeen van de sociale dumping. Als dit zo verder gaat, maakt het de hele Belgische bouwsector kapot. Wij willen deze regering op haar verantwoordelijkheden wijzen. Wil zij echt dat wij op het einde van de legislatuur moeten zeggen dat er 40.000 jobs verloren zijn gegaan in de bouw? Want dat is de voorspelling als de huidige trend zich doorzet.”