Jaarlijks studeren in Vlaanderen nog slechts een 100-tal burgerlijk ingenieurs bouwkunde en ongeveer 260 industriële ingenieurs bouwkunde af. Dit aantal is de laatste jaren zelfs licht afgenomen. Maar alleen al de Vlaamse bouwbedrijven hebben per jaar zo’n 800 technische hoger geschoolde bouwkundigen nodig. Naar aanleiding van de start van het academisch jaar trekt de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) aan de alarmbel. Doordat het aantal afgestudeerde ingenieurs zo laag blijft, gaan bouwbedrijven nu ook ingenieurs in het buitenland rekruteren. De belangstelling vanuit het buitenland om in Vlaanderen te komen werken is alvast groot. Dat is vorige week nogmaals gebleken op een jobbeurs voor hooggeschoolden in Lissabon.
Bouwbedrijven doen meer dan vroeger aan ontwerp en coördinatie. Bouwprojecten zijn ook veel complexer geworden. Elk jaar komen er in de Vlaamse bouwbedrijven zo’n 400 technische bouwbedienden bij terwijl er per jaar een 400-tal technische bouwbedienden op pensioen gaan. Het gaat dan meer bepaald om werfleiders, calculatoren, inkopers en tekenaars. Het minimale niveau voor dergelijke functies is dat van bachelor.
Voor burgerlijk ingenieur bouwkunde kan men studeren aan UGent, VUB en KULeuven. Het aantal afgestudeerde burgerlijk ingenieurs is licht gestegen tot 2008. Maar de geleidelijk stijgende lijn is nadien niet doorgetrokken. De evolutie is de laatste jaren nogal wisselend. Uiteindelijk leveren VUB, UGent en KULeuven samen op jaarbasis nog slechts een honderdtal ingenieurs bouwkunde af.
Een gelijkaardig fenomeen stellen wij trouwens vast bij de afgestudeerde industriële ingenieurs bouwkunde. Voor industrieel ingenieur bouwkunde kan men studeren aan de Hogeschool Antwerpen/Artesis, De Nayer/Lessius, de KHBO (Katholieke Hogeschool Brugge-Oostende), de KaHoSL (Katholieke Hogeschool Sint-Lieven) te Gent, de Hogeschool Gent en de Xios Hogeschool Limburg. Deze hogescholen leverden tot 300 afgestudeerden per jaar op en nu nog zo’n 260.
Uiteraard rekruteren bouwbedrijven ook afgestudeerden uit studierichtingen zoals Elektriciteit, Elektromechanica en Mechanica maar daarnaast zijn er de studie- en architectenbureaus, immobiliënbedrijven en openbare besturen die bouwingenieurs nodig hebben. In de Vlaamse bouwcluster bestaat dus een schrijnend tekort aan bouwingenieurs.
De VCB heeft intussen de NV FIBS opgericht om specifiek voor de bouw aan outplacement en arbeidsbemiddeling te doen. Een vertegenwoordiger van FIBS heeft vorige week deelgenomen aan een jobbeurs voor hooggeschoolden in Lissabon in samenwerking met een Europese consulent van de VDAB. Op twee dagen tijd heeft FIBS meer dan honderd kandidaten gesproken, waaronder voor ongeveer twee derde burgerlijk ingenieurs en voor het overige architecten en professionele bachelors.
Lichtpunt in België
Het enige lichtpunt in België is de fors toegenomen uitstroom van professionele bachelors bouw. Het aantal afgestudeerde professionele bachelors bouw is van 2004 tot 2011 nagenoeg verdrievoudigd. In 2011 studeerden 234 studenten af als professionele bachelor bouw. Deze forse stijging is te wijten aan de nieuwe opleidingen die de laatste jaren in Geel en Diepenbeek tot stand zijn gekomen. Bovendien heeft de uitstroom uit deze twee nieuwe afdelingen de uitstroom uit de al langer bestaande opleidingen voor professionele bachelor te Aalst en Schaarbeek mooi aangevuld.
Vorige week is ook bij de Katholieke Hogeschool Brugge-Oostende een opleiding van professionele bachelor bouw van start gegaan met 51 ingeschreven studenten. Het aantal afgestudeerde professionele bachelors zal daardoor nog verder kunnen stijgen. De professionele bachelors bouw zijn van groot belang voor het middenkader van de bouwbedrijven.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam