Nieuwbouw

Bouw klaar voor heropstart

Bouw klaar voor heropstart
79% van alle bouwbedrijven die hun activiteiten gestaakt hebben, overweegt een heropstart, zo blijkt uit een enquête van de Confederatie Bouw waaraan 555 bouwondernemingen hebben deelgenomen. De belangrijkste belemmering voor zo'n opstart is bij 66% van de bouwbedrijven het respecteren van anderhalve meter sociale afstand. "Een heropstart zal in ieder geval geleidelijk aan gebeuren en met de volledige focus op de gezondheid van iedereen actief op de werf en in de vervoermiddelen", weet de gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw, Robert de Mûelenaere.

De bouw is in ons land rechtstreeks en onrechtstreeks goed voor 688.000 banen en 13,3% van het BNP, maar wordt vandaag de dag getroffen door een ongeziene crisis. Op dit moment is 20% van alle bouwbedrijven in ons land nog volledig gesloten, terwijl bij 32% het grootste deel van het werk stilligt. 28% van de bouwondernemingen is integraal aan het werk, terwijl bij 20% slechts een klein deel van werk niet gedaan kan worden. 2/3de van de ondernemingen beschouwt de regels van 'social distancing' als belangrijkste hindernis. Op werven en in vervoermiddelen moet steeds anderhalve meter gehouden worden tussen alle aanwezigen.

Die crisis in de bouw heeft een algemene, negatieve invloed op de economie. Als het in de bouw slecht draait, draait het ook slecht in heel wat andere sectoren.

Tot net voor de coronacrisis waren de orderboeken van de bouwondernemingen zeer goed gevuld, gemiddeld zo'n 6 maanden. Op goed 1 maand tijd daalde het aantal nog uit te voeren werken zeer sterk tot sterk bij 70% van de ondernemingen, terwijl dat aantal werken bij 26% stabiel bleef en bij 4% zelfs toenam. "Sowieso wordt het voor de bouwsector de komende maanden nog erg moeilijk. Hoe sneller de hele sector integraal terug aan het werk kan, hoe beter, maar we zijn er ons goed bewust van dat die heropstart geleidelijk aan zal moeten gebeuren", zegt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.