De orderboeken van de bouwondernemingen geraken stilaan opnieuw iets beter gevuld, zo blijkt uit een conjunctuurenquête van de Confederatie Bouw. Bij 65% van de bouwbedrijven zijn de orderboeken momenteel normaal tot zeer goed gevuld. Begin februari was dat het geval bij 53% van de bouwbedrijven. Toch blijft het opletten geblazen: zo hebben nog steeds evenveel aannemers problemen om kortlopende facturen te betalen. En ook de prijsverhogingen van vooral hout, staal en bepaalde isolatiematerialen zouden de sector een loer kunnen draaien, zo waarschuwt de Confederatie Bouw.
Begin februari bleek uit het conjunctuuronderzoek van de Confederatie Bouw dat nagenoeg de helft van de bouwbedrijven (47% meer bepaald) te kampen had met orderboeken gaande van bijna leeg tot minder normaal. Uit onderzoek dat afgelopen week werd afgenomen blijkt dat op dit moment ‘slechts’ 35% van de bouwondernemingen zich nog in die situatie bevindt.
Ook qua personeelsbehoud zijn de bouwbedrijven vandaag iets optimistischer dan een kleine twee maanden geleden. 65% gaat uit van een stabiel personeelsbestand (tegenover 63% in februari), terwijl 18% het aantal personeelsleden ziet toenemen (tegenover 16% in februari). Daarentegen blijft de liquiditeit van 1/3de van de bouwbedrijven problematisch: 31% heeft momenteel moeite om kortlopende facturen te betalen, tegenover 32% begin februari.
De conjunctuurenquête van de Confederatie Bouw leert dat de sector stilaan uit het dal aan het kruipen is. En toch duiken er donkere wolken op. Sinds begin dit jaar stegen de prijzen van bepaalde materialen, zoals staal, hout en isolatie, veelal uit geostrategische redenen. Uit publicaties van de Mercuriale van bouwmaterialen blijkt dat de staalprijzen tussen november 2020 en februari 2021 gestegen zijn met 14 à 30%, afhankelijk van het product. De prijzen van de door de Mercuriale gevolgde houtproducten stegen dan weer met 13 à 31% tijdens diezelfde periode, terwijl de prijzen voor polyurethane isolatiemiddelen met 31% stegen tussen 1 september 2020 en 1 maart 2021. Deze prijsverhogingen vormen een belangrijke kaper op de kust, zo waarschuwt de sectorfederatie, en deze stijgingen riskeren, indien ze aanhouden, de relance in de bouw mogelijkerwijs af te remmen.
Rekening houdend met deze vaststellingen, betreurt de Confederatie Bouw de interprofessionele staking van gisteren, 29 maart. “We zijn ervan overtuigd dat we enkel het fragiel herstel kunnen bestendigen door samen rond de tafel te gaan zitten en gezamenlijk oplossingen te vinden om de competitiviteit van onze bedrijven te versterken en de jobs van onze werknemers te behouden”, zegt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.
Nieuwbouw
Bouw klimt uit dal, maar prijsverhogingen kunnen roet in eten gooien
- Bron: Confederatie Bouw
- 31 maart 2021
Aanbevolen voor jou
Meer over Nieuwbouw
Een huis laten bouwen: hoe je energie kan regelen
15 januari 2025Zelf bouwen of verbouwen: slimme besparing of verborgen kost?
14 januari 2025Ten Brinke en inspire* winnen tender Urkersingel in Rotterdam
10 januari 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam