In de vorige eeuw was de weverij Établissements Saey een belangrijke speler in de productie van lakens en handdoeken voor de Franse overzeese gebieden. Voor de streek was de textielfabriek van cruciaal belang, want de lokale bevolking had er een groot deel van zijn welvaart aan te danken. De textielcrisis en de onafhankelijkheidsdrang in de Franse kolonies deden de fabriek in 1977, na 66 bloeiende jaren, de handdoek in de ring gooien. De gemeente kocht nadien een groot deel van de site op.
De laatste jaren onderging het voormalige fabrieksterrein één van de grootste herontwikkelingen uit de recente geschiedenis van Sint-Lievens-Houtem. De fabrieksgebouwen werden afgebroken en er kwam met ‘De Fabriek’ een nieuw cultuur – en sportcentrum. Maar daar blijft het niet bij. De gemeente en intercommunale SOLVA zochten een private partner om een residentiële toets toe te voegen aan de ruime site. Voor de ontwikkeling van Eilandpark, de nieuwe woonbuurt met een oppervlakte van liefst 6.500 vierkante meter, kwamen zij uit bij ontwikkelaars Alheembouw-Steenoven uit Roeselare. De West-Vlaamse projectontwikkelaar kon beide partners overtuigen dankzij hun duurzame en groene plannen.
Eerste bewoners in 2025
Op dit moment is er nog geen activiteit op het terrein, maar daar komt binnenkort verandering in. Begin juni starten de bouwwerken van de 2 woonvelden , Hout en Heem. Die zullen in totaal elf woningen, 26 appartementen en een commerciële ruimte tellen. De ontwikkelaar vult die niet-residentiële ruimte in met een buurtondersteunende functie zoals bijvoorbeeld een vrij beroep of dienstverlening. Horeca en handelszaken komen er zeker niet. Volgens de huidige planning zouden alle woonvelden tegen de zomer van 2025 opgeleverd worden en kunnen de eerste gezinnen zich vestigen in hun nieuwe stek.Klimaatvriendelijke en gasloze woningen in groene oase
De fabriekssite was tot voor kort bijna volledig verhard en miste vooral groen. Projectontwikkelaars Alheembouw-Steenoven brengt daar verandering in door samen te werken met landschapsarchitect Denis Dujardin en voorziet maar liefst 1.500 vierkante meter aan kwalitatief extra groen.De stijlvolle appartementen en woningen zijn volledig gasloos. De hele site werkt op hernieuwbare energie, die afkomstig is van zonnepanelen en warmtepompen. Iedere woning en appartement heeft ook vloerverwarming. Dankzij de performante isolatie, kwalitatieve materialen en architecturale keuzes dragen de elf woningen het energielabel E10 en de 26 appartementen minstens het E30-label. Daardoor zijn ze erg energiezuinig.
Ook aan het waterbeheer is bij de ontwikkeling gedacht. Dat vertaalt zich in groendaken die zullen dienen als buffer. Ook bevat de parkvoeg een regentuin, waardoor overtollig regenwater kan opgevangen worden in een beplante buffer. Zowel de één – als meergezinswoningen hebben een regenput van 5 tot 20.000 liter, zodat regenwater maximaal gerecupereerd kan worden voor bijvoorbeeld toiletten of de tuinkraan.