Vastgoed

Bouw nieuwe duurzame woonbuurt in Sint-Lievens-Houtem begint nog voor de zomer

Bouw nieuwe duurzame woonbuurt in Sint-Lievens-Houtem begint nog voor de zomer
Begin juni starten de werken van het nieuwbouwproject Eilandpark in het centrum van het Oost-Vlaamse Sint-Lievens-Houtem. Op de voormalige site van textielfabriek Établissements Saey voorzien projectontwikkelaars Alheembouw-Steenoven 26 appartementen, 11 woningen en een commerciële ruimte. Eilandpark hecht veel belang aan duurzaamheid, wat zich onder meer vertaalt in maar liefst 1.500 vierkante meter extra groen, energiezuinige woningen en slim waterbeheer. De verkoop is vandaag gestart, tegen de zomer van 2025 zullen de eerste gezinnen er kunnen wonen. “De toekomstige bewoners komen terecht in een nieuwe groene long op een boogscheut van het vernieuwde marktplein”, zegt CEO Bart Vanderdonckt.

duurzame woonbuurt op voormalige site Établissements Saey
In de vorige eeuw was de weverij Établissements Saey een belangrijke speler in de productie van lakens en handdoeken voor de Franse overzeese gebieden. Voor de streek was de textielfabriek van cruciaal belang, want de lokale bevolking had er een groot deel van zijn welvaart aan te danken. De textielcrisis en de onafhankelijkheidsdrang in de Franse kolonies deden de fabriek in 1977, na 66 bloeiende jaren, de handdoek in de ring gooien. De gemeente kocht nadien een groot deel van de site op.

De laatste jaren onderging het voormalige fabrieksterrein één van de grootste herontwikkelingen uit de recente geschiedenis van Sint-Lievens-Houtem. De fabrieksgebouwen werden afgebroken en er kwam met ‘De Fabriek’ een nieuw cultuur – en sportcentrum. Maar daar blijft het niet bij. De gemeente en intercommunale SOLVA zochten een private partner om een residentiële toets toe te voegen aan de ruime site. Voor de ontwikkeling van Eilandpark, de nieuwe woonbuurt met een oppervlakte van liefst 6.500 vierkante meter, kwamen zij uit bij ontwikkelaars Alheembouw-Steenoven uit Roeselare. De West-Vlaamse projectontwikkelaar kon beide partners overtuigen dankzij hun duurzame en groene plannen.

“Eilandpark is dankzij z’n groene karakter en erg energiezuinige appartementen en woningen met voorsprong de meest duurzame woonbuurt van Sint-Lievens-Houtem. “We zijn erg trots dat Alheembouw-Steenoven deze bekende industriële site mee een nieuwe uitstraling kan geven. Eilandpark vormt zo het definitieve sluitstuk van de herontwikkeling van de textielfabriek.”

Véronique De Rudder, Project Developer van Steenoven


​Eerste bewoners in 2025

Op dit moment is er nog geen activiteit op het terrein, maar daar komt binnenkort verandering in. Begin juni starten de bouwwerken van de 2 woonvelden , Hout en Heem. Die zullen in totaal elf woningen, 26 appartementen en een commerciële ruimte tellen. De ontwikkelaar vult die niet-residentiële ruimte in met een buurtondersteunende functie zoals bijvoorbeeld een vrij beroep of dienstverlening. Horeca en handelszaken komen er zeker niet. Volgens de huidige planning zouden alle woonvelden tegen de zomer van 2025 opgeleverd worden en kunnen de eerste gezinnen zich vestigen in hun nieuwe stek.

duurzame woonbuurt op voormalige site Établissements Saey

Klimaatvriendelijke en gasloze woningen in groene oase

De fabriekssite was tot voor kort bijna volledig verhard en miste vooral groen. Projectontwikkelaars Alheembouw-Steenoven brengt daar verandering in door samen te werken met landschapsarchitect Denis Dujardin en voorziet maar liefst 1.500 vierkante meter aan kwalitatief extra groen.

De stijlvolle appartementen en woningen zijn volledig gasloos. De hele site werkt op hernieuwbare energie, die afkomstig is van zonnepanelen en warmtepompen. Iedere woning en appartement heeft ook vloerverwarming. Dankzij de performante isolatie, kwalitatieve materialen en architecturale keuzes dragen de elf woningen het energielabel E10 en de 26 appartementen minstens het E30-label. Daardoor zijn ze erg energiezuinig.

Ook aan het waterbeheer is bij de ontwikkeling gedacht. Dat vertaalt zich in groendaken die zullen dienen als buffer. Ook bevat de parkvoeg een regentuin, waardoor overtollig regenwater kan opgevangen worden in een beplante buffer. Zowel de één – als meergezinswoningen hebben een regenput van 5 tot 20.000 liter, zodat regenwater maximaal gerecupereerd kan worden voor bijvoorbeeld toiletten of de tuinkraan.

“We vinden het heel belangrijk dat Eilandpark herkenbaar blijft voor de Houtemnaars. Daarom zet architectenbureau B2Ai sterk in op een bouwstijl die herinnert aan het textielverleden van de site. Dat zal je kunnen zien aan de rood genuanceerde gevelsteen en stalen elementen. Het resultaat is een industriële look en een zekere elegantie. De tuinmuur, die de woonvelden met elkaar verbindt, refereert naar de fabrieksmuur van weleer.”

Véronique De Rudder, Project Developer van Steenoven


duurzame woonbuurt op voormalige site Établissements Saey

Vlotte bereikbaarheid en grote leefkwaliteit

De ontwikkelaars hechten heel veel belang aan de leefkwaliteit. De gebouwen zijn doordacht ingepland en houden rekening met diverse factoren zoals oriëntatie, lichtinval, schaduw, privacy en de relatie met het Eilandbos. De site telt voorts 27 bovengrondse en 35 ondergrondse parkeerplaatsen. Het marktplein en alle mogelijke faciliteiten en diensten liggen op wandelafstand en bushaltes zijn vlakbij. Na een korte rit bereik je ook vlot het op – en afrittencomplex van de E40 in Wetteren of het station van Herzele. Hierdoor zijn de ontwikkelaars ervan overtuigd dat Eilandpark een erg divers doelpubliek van toekomstige bewoners zal aanspreken. De publieke verkoop is vandaag gestart. Meer info over het project vind je terug op www.eilandpark.be.

duurzame woonbuurt op voormalige site Établissements Saey