Nieuwbouw

Bouw op kruissnelheid met hoge groeivooruitzichten en meer jobs

Bouw op kruissnelheid met hoge groeivooruitzichten en meer jobs
De bouw verwacht dit jaar een groei van 3 procent, dat is aanzienlijk meer dan vorig jaar in de bouw (tussen 1,5 en 2 procent) en veel beter dan de algemene prognose voor de Belgische economie (± 1,4 procent in 2020). Ondertussen kwamen er tijdens de drie eerste trimesters van vorig jaar 3500 werkenden bij in de bouw, waarvan 1200 loontrekkenden en 2300 zelfstandigen. Op fiscaal vlak mag een hervorming van de personenbelasting niet leiden tot een verhoging van de vastgoedfiscaliteit. De Confederatie Bouw wil ook onder geen beding dat loonlastenverlagingen afgevoerd worden. Vanaf dit jaar komt deze maatregel op kruissnelheid en zal die leiden tot nog meer extra jobs in de bouw. “We blijven ook resoluut voor een veralgemening gaan voor 6 procent op sloop en heropbouw”, zegt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

Hoog aannemersvertrouwen

De bouwsector zet de start van 2020 veelbelovend in. Niet alleen verwacht de bouw dit jaar een groei van 3 procent, en dat terwijl het algemeen groeigemiddelde van de Belgische economie ± 1,4 procent bedraagt voor dit jaar. Het vertrouwen van de bouwondernemers ligt momenteel hoog in een historiek perspectief. Dat positief vertrouwen komt niet zomaar uit de lucht vallen: begin 2020 waren de orderboeken van de aannemers nog voor 6,1 maanden gevuld.

4 procent minder bouwvergunningen in België

Wat de bouwvergunningen in 2019 betrof, zien we naargelang de regio’s opmerkelijke verschillen. In Wallonië en in Brussel steeg het aantal bouwvergunningen met resp. 5 en 9 procent. In Vlaanderen daalde het aantal bouwvergunningen dan weer met 8 procent, wat op nationaal vlak tot een daling met 4 procent komt. Die daling in Vlaanderen is perfect te verklaren door de opmerkelijke verstrengde normen die ingingen begin 2018, waardoor veel kandidaat-bouwers in 2017 nog snel een bouwaanvraag indienden voor de intrede van de strengere energetische normen. Dit leidde tot een toename van de afgifte van bouwvergunningen in 2018, gevolgd door een afname in 2019.

Geen discriminatie voor bouw- en vastgoedinvesteringen

Op veel fronten wordt er gesproken over een hervorming van de personenbelasting. Op zich heeft Confederatie Bouw daar niets op tegen. Vastgoedinvesteringen kunnen uiteraard niet fiscaal gediscrimineerd worden tegenover andere vormen van beleggingen of ontmoedigd worden. Er mag niet vergeten worden dat investeerders nu voor de gezondheid van de vastgoedsector zorgen, alsook voor een evenwicht tussen vraag en aanbod van woongelegenheden.

Lagere btw in 32 stadsgebieden openbreken naar heel België

Een stokpaard van de Confederatie Bouw is het veralgemenen van de 6 procent op sloop en heropbouw, dat nu in 32 stedelijke gebieden geldt, naar heel België. Deze maatregel heeft ook een sterk ecologisch karakter, want deze lagere btw zorgt dat oude, energieverslindende woningen plaats maken voor behuizing die aan de recente energienormen beantwoordt. Volgens de sectororganisatie moet deze maatregel ook gelden voor investeerders die meerdere woningen en/of gebouwen aankopen, slopen, heropbouwen en vervolgens weer verkopen in het belang van stadsvernieuwingsoperaties.

Jobs, jobs, jobs

Dit jaar komt de loonlastenverlaging voor de bouwsector op kruissnelheid. De vorige regering had daartoe beslist om de concurrentiekracht van de Belgische bedrijven te versterken tegenover de vele bouwbedrijven uit landen waarin lagere sociale lasten worden gehanteerd. Vorig jaar kwamen er tijdens de drie eerste kwartalen, dankzij onder meer deze maatregel, al 3500 banen vrij, waarvan 1200 loontrekkenden. Sinds 2017 zijn er al 5.000 banen in de sector bijgekomen. In 2019 waren er in de bouw 203.000 loontrekkenden, 73.833 zelfstandigen, 35.146 gedetacheerden en 4259 interimwerknemers.