Parijs is nu ondenkbaar zonder de Eiffeltoren. Toen een van de grootste toeristische attracties in de Franse hoofdstad op 6 mei 1889 werd geopend, werd evenwel gedacht dat het er maar ongeveer 20 jaren zou staan en dan op de schroothoop zou verdwijnen. De doorbraak van de telecommunicatie redde de toren: er werden antennes op geplaatst.
Veel Parijzenaars hoopten op de sloop. Zij waren helemaal niet blij met zo'n stalen gevaarte aan de oevers van de rivier de Seine. Er werd zelfs een comité tot sloop van de toren opgericht.
Zaterdag wordt herdacht dat de bouw van de 'ijzeren dame' 125 jaar geleden begon. De reden was de wereldtentoonstelling die in 1889, precies 100 jaar na het begin van de Franse Revolutie, in Parijs zou worden gehouden. In totaal waren 250 staalarbeiders bij de bouw van de 317 meter hoge toren betrokken. Alle bouwvakkers overleefden dat, wat in die tijd als opmerkelijk werd beschouwd.
Vorig jaar bezochten voor het eerst in de geschiedenis meer dan 7 miljoen mensen de toren. Vooral bij buitenlanders is het gebouw in trek. Zelfs in de oorlogsjaren 1940 tot en met 1945 waren er honderdduizenden bezoekers. Het moderne toerisme heeft de belangstelling een flinke impuls gegeven. In 1998 werd voor het eerst de grens van 6 miljoen bezoekers overschreden.
Lees verder op Architectenweb.nl
Aanbevolen voor jou
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam