De bouwsector blijft moeite hebben om aan te knopen met het economisch herstel. Voor 2014 wordt een zwakke groei van 0,5% verwacht, wat veel lager is dan de prognose voor de economie in haar geheel (+1,4%). In de bouw gingen ook 9.000 banen verloren in twee jaar tijd. “Daarom is het dringend tijd voor een ondersteuningsbeleid”, zegt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw. “Wij vragen met aandrang aan de volgende regering om de btw niet te verhogen, om afbraak-heropbouw te stimuleren, om de loonkosten van onze bedrijven te verminderen en om de overheidsinvesteringen op te trekken.”
De eerste boodschap is zeer duidelijk: verhoog de btw niet. Een recente studie van het Federaal Planbureau bevestigt dat de bouw een van de sectoren is die het sterkst getroffen worden door een btw-verhoging. In de simulatie van het Planbureau waarbij de btw-tarieven met 1,4% stijgen, gaan in de bouw 2.000 tot 3.000 banen verloren en verliest de sector 0,5% aan activiteit. Wanneer men zou beslissen om de verlaagde btw van 6% voor renovatie te schrappen, staan zelfs 8.000 tot 12.000 banen op de tocht.
Een verlaagde btw heeft in de bouw reeds zijn waarde bewezen. Een verlaagd btw-tarief stimuleert de activiteit en de werkgelegenheid, gaat zwartwerk tegen en verhoogt de inkomsten van de staat. Ook afbraak-heropbouw geniet momenteel van zo’n verlaagd tarief, maar alleen in 32 zogenaamde stadsgebieden. Hierdoor komt maar een klein deel van de Belgische bevolking in aanmerking voor dit voordeel. De Confederatie vindt dat deze maatregel moet worden uitgebreid tot het hele land én ook voor de verkoop van woningen die worden opgetrokken na het slopen van een oud gebouw.
De loonkosten in België zitten bij de hoogste van Europa. Een sterke en lineaire lastenverlaging is een noodzaak voor de bouwsector en het enige wapen waarmee onze bedrijven beter weerstand kunnen bieden tegen de concurrentie van buitenlandse bedrijven. In de bouw zou een lastenverlaging met 1,8% leiden tot een groei van de activiteit van ongeveer 0,4% en een toename van de werkgelegenheid van iets meer dan 1%. Deze positieve gevolgen zouden echter volledig verdwijnen wanneer zo’n lastenverlaging gefinancierd wordt door een verhoging van de btw.
In België ligt het jaarlijkse gemiddelde percentage overheidsinvesteringen (1,7% van het bbp) al meer dan 25 jaar veel lager dan het Europese gemiddelde (circa 3%). Nochtans blijven onze mobiliteitsbehoeften bijvoorbeeld alleen maar toenemen. We moeten onze overheidsinvesteringen dus weer op het spoor krijgen als de motor van economische groei. De Confederatie vraagt om een investeringsnorm om deze dynamiek op gang te krijgen.
Robert de Mûelenaere: “Wij willen voor onze sector een beleid dat gericht is op economisch herstel en concurrentiekracht. De uitdagingen zijn immers niet min: de woonbehoeften zullen in de komende jaren alleen maar toenemen, de activiteit en de werkgelegenheid staan in de bouwsector onder druk en onze bedrijven verliezen steeds vaker de strijd met de harde concurrentie van buitenlandse bedrijven.”
Aanbevolen voor jou
Meer over Nieuwbouw
Een huis laten bouwen: hoe je energie kan regelen
15 januari 2025Zelf bouwen of verbouwen: slimme besparing of verborgen kost?
14 januari 2025Ten Brinke en inspire* winnen tender Urkersingel in Rotterdam
10 januari 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam