Gemeenten en afvalintercommunales ruimen steeds meer sluikstorten van bouwafval op. Zeker in het buitengebied rond grote steden zijn de sluikstorten een echte plaag. INCOVO, als intercommunaal milieubedrijf verantwoordelijk voor de opruiming van sluikstorten in de regio Vilvoorde, rukt per jaar meer dan 3300 keren uit voor opruimingen van sluikstorten. In totaal wordt alleen in de 5 Incovo-gemeenten meer dan 350 ton afval opgeruimd.
Jan Buysse van afvalintercommunale INCOVO (regio Vilvoorde) legt de link met klusjesmannen die werken buiten het officiële circuit. “Deze werkmannen willen zo veel als mogelijk administratief onzichtbaar blijven. Zich registreren in een recyclagepark of het afval aanbieden in een erkende installatie is voor hen ongewenst. Om die reden laten ze het afval dan maar achter ergens in een afgelegen weg.”
“Heel vaak zijn eigenaars zich niet bewust van wat er met het afval gebeurt. De klusjesmannen ruimen al het afval heel netjes op en voeren het weg van de bouwplaats. De bouwheer denkt dat dit zoals het hoort naar een afvalrecycleur wordt gebracht, terwijl het in werkelijkheid ergens wordt gesluikstort.”
“Probleem is dat de bouwheer verantwoordelijk blijft voor het afval, ook na sluikstorten. Naast een fikse boete moet de eigenaar dus ook opdraaien voor de opruimkosten van het afval. Op moeilijk bereikbare plaatsen kan dit oplopen tot duizenden euro’s of meer.”
Jo Kusseneers van Bouwunie Vlaams-Brabant raadt eigenaars aan om vooraf goede afspraken te maken. “Als je op voorhand duidelijk afspreekt wie voor het afvoeren van het afval zorgt - de uitvoerder van de werken of de eigenaar zelf - en hoe of door wie de verwerking van dat afval zal gebeuren, dan weet je waar je staat. Als je het afvoeren en laten verwerken van het bouwafval overlaat aan de uitvoerder van de werken, spreek je best vooraf met hem af dat hij dit op een correcte manier moet doen. Wie in zee gaat met de juiste aannemer kan op beide oren slapen.“
“Eigenaars onderschatten vaak het risico dat ze nemen indien ze een beroep doen op onofficiële klusjesmannen. Bij ongevallen of schade zijn deze niet verzekerd, en moet de eigenaar alleen opdraaien voor de schade. Ook de problematiek van het sluikstorten wordt door de meeste eigenaars over het hoofd gezien. Eigenaars zijn er zich totaal niet van bewust dat het afval van hun werken soms illegaal wordt gedumpt.”
“Werken met echte, reguliere, klusjesdiensten of aannemers is daarom de beste oplossing. Deze bedrijven bieden de nodige vakkennis, zijn correct verzekerd en voeren alle afval naar erkende recyclagecentra”.
Algemeen blijft het erg belangrijk dat eigenaars en bouwheren worden gesensibiliseerd rond wat er met “hun” bouwafval gebeurt. Het wegvoeren van het afval vanop de werf is geen voldoende garantie dat het bouwafval ook netjes wordt verwerkt. Bouwheren zijn daarom vaak buiten hun wil om mee verantwoordelijk voor grote sluikstorten.
Aanbevolen voor jou
Meer over Nieuwbouw
Een huis laten bouwen: hoe je energie kan regelen
15 januari 2025Zelf bouwen of verbouwen: slimme besparing of verborgen kost?
14 januari 2025Ten Brinke en inspire* winnen tender Urkersingel in Rotterdam
10 januari 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam