De bouwbarometer die Bouwunie elk kwartaal opmaakt op basis van een bevraging bij een vast, representatief panel van Vlaamse bouwkmo-bedrijfsleiders scoort opnieuw ondermaats. 96,4 is weliswaar - en dit helemaal volgens de jaarlijkse traditie - lichtjes beter dan in het eerste kwartaal, maar nog altijd ver verwijderd van de 100,0 waar pessimisten en optimisten elkaar in evenwicht houden. Het is al geleden van midden 2011 dat de optimisten de bovenhand haalden. Er is dus nog geen sprake van herstel voor de Vlaamse bouwsector. De investeringsbereidheid van vooral bedrijven en overheden ligt laag, de concurrentie is uiterst scherp en gaat al te vaak gepaard met sociale-dumping-praktijken waardoor vooral bouwkmo’s die met eigen personeel werken zichzelf uit de markt prijzen.
32% van de Vlaamse bouwkmo’s heeft nu meer werk dan in het vorige kwartaal. 28% heeft nu minder opdrachten. 20% verwacht een stijging van het werkvolume in de eerstvolgende maanden terwijl 27% zich minder opdrachten ziet uitvoeren. De orderboekjes op iets langere termijn zijn nog altijd aan de dunne kant. 17% heeft nog voor meer dan een half jaar werk (voor de crisis was dat meer dan 30%) terwijl 46% maar voor maximum 3 maanden goed zit. 42% geeft aan dat het orderboekje duidelijk slechter gevuld is dan in de voorbije twee jaren. 15% heeft een beter gevulde orderportefeuille.
De prijzen die de aannemers voor hun werk kunnen aanrekenen, staan serieus onder druk. Deze zijn volgens 39% van de bouwbedrijven opnieuw gedaald. 40% verwacht bovendien een verdere verslechtering van de prijzen in de komende maanden. De oorzaken zijn niet ver te zoeken: er is weinig werk en de concurrentie verscherpt alleen maar, omwille van de crisis (minder opdrachten) maar ook door een toename van de oneerlijke concurrentie (in zijn diverse vormen, gaande van zwartwerk, over fraude en het niet-naleven van de regels tot regelrechte dumpingpraktijken). De helft van de bouwbedrijven geeft aan dat de concurrentiestrijd enkel harder wordt.
44% van de bedrijven geeft aan dat de huidige prijzen winstgevend zijn (ter vergelijking: vorig kwartaal was dat 42%, anderhalf jaar geleden was dat nog 53%; vóór de crisis 58%). 5% werkt zelfs verlieslatend.
Ondertussen kampt de bouw nog altijd met een hoog aantal slechte betalers (29% spreekt van een toename) waardoor de winstgevendheid van de bouwbedrijven nog meer onder druk staat. Een op vier zegt dat deze verslechterd is en dat ze hierin op korte termijn geen verandering ten goede verwachten.
De werkgelegenheid in de bouwsector lijdt daar enorm onder. 9% van de Vlaamse bouwbedrijven werkt vandaag met meer personeel, 17% met minder. 15% denkt in de toekomst meer werknemers in dienst te hebben dan vandaag terwijl 18% zegt dat het er minder zullen zijn. Ze verklaren niet te kunnen opboksen tegen de goedkopere concurrentie.
Slechts 35% van de bouwbedrijfsleiders gelooft dat de bouw op korte termijn (d.i. 2015) zal heropleven. 44% zegt geen heropleving te verwachten en 21% weet het niet.
Aanbevolen voor jou
Meer over Nieuwbouw
Een huis laten bouwen: hoe je energie kan regelen
15 januari 2025Zelf bouwen of verbouwen: slimme besparing of verborgen kost?
14 januari 2025Ten Brinke en inspire* winnen tender Urkersingel in Rotterdam
10 januari 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam