Algemeen

Bouwbarometer dondert naar beneden

De bouwbarometer die Bouwunie elk kwartaal publiceert, daalt in het derde kwartaal van 2011 spectaculair tot 99,0 punten. Deze score geeft aan dat de Vlaamse kmo bedrijven en zelfstandige ondernemers uit de bouwsector ronduit pessimistisch gestemd zijn. Het huidige werkvolume en de tewerkstelling blijven voorlopig op peil. Maar de toekomst oogt minder rooskleurig. Het orderboekje op langere termijn is minder goed gevuld. De bouwbedrijven zijn ook negatief gestemd over de prijzen die ze kunnen aanrekenen en dus over hun winstgevendheid. Ook de algemene economische situatie maakt hen ongerust. De berichten over de wereld- en Europese economie voorspellen niet veel goeds en dat laat zich ook voelen in het ondernemers- en het consumentenvertrouwen.
Investeren in vastgoed en vooral in een eigen woning is en blijft ondertussen een erg goede beslissing, zeker ook in economisch onzekere tijden.

Na de – kortstondige - opflakkering van de bouwconjunctuur in het voorbije jaar, noteert Bouwunie in september een duidelijke verslechtering. De bouwbarometer duikt stevig naar beneden en scoort met 99,0 indexpunten fors onder de gezonde grens van 100,0. De bouwsector, die altijd wat later reageert op economische schommelingen, scoort hiermee even slecht als de andere sectoren. De KMO-barometer van UNIZO staat op 98,9 en zakt zo voor het eerst in een jaar opnieuw onder de grens van 100 punten, het teken dat de algemene conjunctuursituatie voor de Vlaamse kmo’s verslechtert.
Zie bijgevoegde grafiek

32% van de Vlaamse bouwkmo heeft nu meer werk dan voor het bouwverlof. 19% heeft minder om handen. Dat is nog niet slecht maar toch minder goed dan in het vorige kwartaal toen 38% meer en 14% minder werk had. De verwachtingen zijn ook minder rooskleurig, vooral op de langere termijn. 24% denkt in de rest van het jaar nog meer werk te hebben. 21% verwacht minder opdrachten. In juni was dit nog respectievelijk 30% en 15%. Het orderboekje van de Vlaamse bouwkmo op middellange termijn is wel minder goed gevuld dan in de eerste helft van het jaar.



De prijzen die de aannemers voor hun werk kunnen aanrekenen, zijn volgens 26% van de bouwbedrijven gedaald. 23% verwacht bovendien een verslechtering van de prijzen in de komende maanden. Dat is vergelijkbaar met het vorige kwartaal terwijl nog altijd maar 56% van de bouwbedrijven aangeeft dat de huidige prijzen winstgevend zijn. 43% kan juist break-even draaien met de gehanteerde prijzen. 1% werkt dus zelfs verlieslatend.

Ondertussen kampt de bouw nog altijd met een hoog aantal slechte betalers (34% spreekt van een toename) en 35% ervaart meer oneerlijke concurrentie. Dit zijn traditionele pijnpunten voor de bouwsector en deze deelindices noteren traditiegetrouw ruim onder de 100 indexpunten. Maar ze geven nu wel negatievere scores aan dan in de eerste jaarhelft.

De werkgelegenheid in de bouwsector heeft tijdens de crisis goed standgehouden. En ook nu blijft het personeelsbestand op peil en neemt de aanwervingsbereidheid eerder toe. 17% van de Vlaamse bouwbedrijven heeft in de voorbije maanden aangeworven. 25% plant (verdere) aanwervingen. 8% zegt in de volgende maanden met minder personeelsleden te werken, hetzij door de economische situatie (minder werk) hetzij omdat iemand de firma verlaat en vervangen moet worden. De bouwsector kampt eerder met een tekort aan arbeidskrachten.

Ondertussen daalt de tevredenheid van de bouwbedrijven met de economie in het algemeen stevig. Voorheen hielden ontevreden en tevreden bouwondernemers elkaar in evenwicht maar nu halen de pessimisten duidelijk de bovenhand. Het vertrouwen in het eigen bedrijf ligt gelukkig hoger. Daarover is 83% van de bouwondernemers tevreden waarvan 53% echt uitgesproken positief (ter vergelijking: dat zijn er wel 3% minder dan in juni).

De economische groei vertraagt en de politieke situatie blijft onzeker wat zijn weerslag heeft op het vertrouwen en dus op de investeringsbereidheid. Ondertussen blijft investeren in een eigen woning wel een prima beslissing. Tijdens de financiële en economische crisis bleek nog maar eens dat er geen veiligere belegging is dan vastgoed en dan zeker een eigen woning. De investeringen (o.a. in het energiezuiniger maken van de woning) verdienen zichzelf terug. Een eigen woning vormt bovendien een goede appel voor de dorst voor gepensioneerden en wie onder de vorm van sponsoring helpt om de woondroom van zijn of haar kinderen of kleinkinderen te verwezenlijken, investeert fors in hun toekomst.