Nieuwbouw

Bouwbarometer kleurt rood

Bouwbarometer kleurt rood
De vooruitzichten voor de bouw zijn onzeker en weinig rooskleurig. Bijna één bouwbedrijf op drie geeft aan minder opdrachten te hebben. Dat blijk uit de meest recente bouwbarometer van Bouwunie. De orderboekjes zijn dan ook beperkter gevuld. Bouwunie, die de zelfstandigen en de kmo’s in de bouwsector verdedigt, stelt twee maatregelen voor om de sector onmiddellijk te ondersteunen: er moeten minder beperkingen komen om gebruik te maken van het verlaagd btw-tarief op sloop en heropbouw en toonzalen moeten op afspraak open kunnen voor particuliere verkoop.

30 procent van de bouwbedrijven zegt minder opdrachten te hebben dan in het tweede kwartaal. De orderboekjes zijn dan ook beperkter gevuld. 38 procent heeft nog voor minder dan 3 maanden werk. Slechts 1 op 5 zit nog goed voor meer dan een half jaar. 15 procent van de bevraagden denkt de komende maanden mensen te moeten laten gaan. “Dit zijn geen rooskleurige cijfers”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. “Bovendien is deze bevraging afgenomen voor er sprake was van een nieuwe lockdown. Intussen zijn ook de toonzalen van de bouwbedrijven verplicht gesloten voor particuliere verkoop.”

Meer dan ooit mogen investeringen nu niet stilvallen. Bouwunie vraagt daarom om de toonzalen snel terug te openen voor consumenten op afspraak en de drempels om gebruik te maken van het verlaagd btw-tarief voor sloop en heropbouw weg te halen.

BTW

“Na onze eerste euforie dat de federale regering het verlaagd tarief al vanaf 1 januari 2021 uitbreidt naar gans België, komen we snel terug met onze voeten op de grond nu de details bekend worden”, zegt Jean-Pierre Waeytens. “De maatregelen zijn te beperkend om voor een echte economische relance te zorgen en een stevige klimaatinhaalbeweging te maken. Slechts een beperkt aantal mensen zullen van het voordeel gebruik kunnen maken. Bovendien steven we af op een administratief kluwen.”

De grootste doorn in het oog is dat het verlaagde tarief alleen van toepassing zou zijn voor een enige woning. Volgens Bouwunie vallen hierdoor veel bouwers uit de boot. Deze maatregel is enkel bedoeld voor wie zijn enige woning bouwt. Wie al een woning heeft, kan niet van het verlaagd tarief genieten en wordt niet aangemoedigd om te kiezen voor sloop en nieuwbouw. Gevolg zal zijn dat nog steeds veel oude woningen gerenoveerd zullen worden aan 6 procent btw, terwijl in sommige gevallen nieuwbouw energetisch een betere keuze is. De doelstelling van de positieve ecologische impact wordt hier voor een groot deel gemist

Daarbij komt dat er veel extra administratie wordt gecreëerd door het verplicht indienen van een verklaring van de bouwheer samen met aannemingscontracten. Jean-Pierre Waeytens: “Dit is eigenlijk een onrealistische verplichting. Een aannemer kan pas het verlaagd btw-tarief vermelden als hij de verklaring van de klant heeft. En in die verklaring moeten de aannemingscontracten al zijn bijgevoegd. Het is een beetje Kafka”

Bouwunie pleit ervoor om de bestaande regelgeving, die nu van toepassing is in 32 steden en gemeenten, uit te breiden over gans België zonder extra verplichtingen. Het is wel zeer positief dat nu ook bouwpromotoren kunnen gebruik maken van de maatregel en vernieuwbouw kunnen verkopen aan 6 procent btw. Maar door de drempel van de enige woning wordt een administratief kluwen gecreëerd bij verkoop van verschillende appartementen.

Toonzalen

Als tweede maatregel vraagt Bouwunie om snel particuliere verkoop op afspraak mogelijk te maken in toonzalen. “Ondernemingen die via hun toonzaal verkopen aan particulieren moeten die verplicht sluiten. Gespecialiseerde doe-het-zelf-winkels zoals verfwinkels en tegelwinkels mogen wel openblijven. Wij vragen met aandrang om verkopen op individuele afspraak, met toegang tot de toonzaal, toch mogelijk te maken. Denk aan verkopers van badkamers, sanitair, schrijnwerkerij, interieur en afwerking. Als zij ook zes weken of langer moeten sluiten valt hun verkoop volledig stil. Dit heeft verregaande gevolgen op lange termijn. Het zijn vaak grote investeringen die klanten niet zomaar willen of kunnen online plaatsen. Door te werken op afspraak kan men perfect de veiligheidsmaatregelen respecteren, wellicht beter dan sommige winkels die nu wel mogen openblijven”, aldus Jean-Pierre Waeytens.