Nieuwbouw

Bouwbarometer september: Stabilisatie bouwactiviteit

De bouwactiviteit is in het tweede kwartaal stabiel gebleven. Ook het orderboek bleef stabiel en bevat werk voor 5,43 maanden. Het aantal aannemers met een pessimistische visie blijft hoog, maar de kloof tussen optimisten en pessimisten is wel stabiel gebleven volgens het driemaandelijkse gemiddelde. De evolutie van de bouwvergunningen is positief voor de niet-woongebouwen en voor de nieuwbouw van appartementen. Het aantal vergunningen voor de bouw van eengezinswoningen en de renovatie van woningen gaat er wel op achteruit.

Stemming van de aannemers
De conjunctuurbeoordeling van de aannemers is in de maand augustus enigszins verslechterd. De kloof tussen de pessimisten en optimisten is, volgens het gemiddelde op drie maanden, wel stabiel gebleven. Het aandeel aannemers met een optimistische visie nam toch toe tot 7,7%. Daartegenover staat dat het percentage pessimisten ook gestegen is (19%).



Activiteit stabiliseert
Volgens de laatste gegevens van het Instituut voor de Nationale Rekeningen is de bouwactiviteit tijdens het tweede kwartaal van 2012 (op kwartaalbasis) gestabiliseerd (0,0%).
In vergelijking met het tweede kwartaal van 2011 steeg de bouwactiviteit met 1,3%.

In het tweede kwartaal van 2012 is de werkgelegenheid in de bouwsector lichtjes gedaald (-0,1%). De werkgelegenheid nam in vergelijking met het tweede kwartaal van een jaar geleden toe met slechts 0,2%.

Orderboekjes: werk voor 5,43 maanden
Volgens het driemaandelijks gemiddelde bevatte het orderboek van de aannemers tijdens de periode van juni tot augustus werk voor 5,43 maanden. In vergelijking met de vorige drie maanden (maart tot mei 2012) is er dan sprake van een quasi stabilisatie (een zeer kleine daling van -0,2%).

De recentste trendindicatoren, die dateren van april 2012, duiden trouwens op een stabilisering van de trend en uit de laatste brutocijfers blijkt al dat deze trend quasi stabiel is gebleven tot minstens juni 2012.

Woningbouw: stijging bij nieuwbouw en daling bij renovatie
Het aantal nieuwe toegestane woningen komt tijdens de periode van maart tot mei op 12.884 vergunningen. In vergelijking met de vorige drie maanden (december 2011 tot februari 2012), toen 12.838 nieuwe woningen werden toegestaan, is dit een stijging met 0,4%. De evolutie van het aantal vergunningen voor eengezinswoningen en appartementen kent duidelijk een verschillend verloop. Zo steeg het aantal toegestane appartementen met 18,1% tijdens de periode van maart tot mei. Het aantal toegestane eengezinswoningen daalde daarentegen met 17,6% in dezelfde periode.

Voor de renovatie van woningen werden tijdens de periode van maart tot mei 7.766 vergunningen afgeleverd. Dit is een daling met 1,5% tegenover de vorige drie maanden (7.888 vergunningen).

De recentste trendindicatoren, die dateren van januari 2012, geven een stijgende trend weer voor nieuwbouw en een dalende trend voor renovatie. De laatste brutocijfers voor nieuwbouw geven echter, gezien hun hoge volatiliteit, geen duidelijk beeld weer van de verdere trendevolutie. Voor renovatie wijzen de laatste brutocijfers op een dalende tendens tot de maand februari.

Niet-woningbouw: renovatie en nieuwbouw stijgt
Het vergunde volume nieuwe gebouwen bedroeg tijdens de periode van maart tot mei 11,36 miljoen kubieke meter. Dit is een toename van 16,9% in vergelijking met de periode december 2011 tot februari 2012. Tijdens deze periode werden 9,7 miljoen kubieke meter vergund. Enkele grotere projecten in de arrondissementen Halle-Vilvoorde, Leuven en Sint-Niklaas zorgden de laatste drie maanden voor deze stijging. Het aantal vergunningen voor nieuwe gebouwen daalde dan weer met 4%.

Het aantal vergunde renovaties van niet-woongebouwen kende een kleine stijging tijdens dezelfde periode (0,3%) en komt op 1.242 vergunningen voor de periode maart tot mei 2012.

De recentste trendindicatoren, die dateren van januari 2012, duiden op een stijgende trend voor zowel het vergunde volume van nieuwe gebouwen als voor renovatie. Voor nieuwbouw geven de laatste brutocijfers een stijging tot stabiliserende trend weer minstens tot de maand maart. De laatste cijfers voor renovatie geven echter, gezien hun hoge volatiliteit, geen duidelijk beeld weer van de verdere trendevolutie.

Faillissementen: daling met 3,9%
Tijdens de periode van mei tot juli werden 442 bouwbedrijven failliet verklaard en daalde het aantal faillissementen met 3,9%. In vergelijking hebben 460 bouwbedrijven de boeken moeten neerleggen de vorige drie maanden (februari tot april 2012).

De recentste trendindicator van maart 2012 duidt op een stijging van het aantal faillissementen. Verder duiden de laatste brutocijfers op een stijging van de trend tot de maand april. Daarna geven de laatste brutocijfers geen duidelijk beeld weer van de verdere trendevolutie. Niettemin blijft het aantal faillissementen op een hoog niveau in vergelijking met de vorige jaren.