Vastgoed

Bouwbedrijf [bau] vestigt hoofdzetel in 200 jaar oude hoeve Het Zant in Brasschaat

Bouwbedrijf [bau] vestigt hoofdzetel in 200 jaar oude hoeve Het Zant in Brasschaat
Het Brasschaatse bouwbedrijf [bau] bracht zopas zijn kantoren onder in de prachtige oude hoeve Het Zant aan de Miksebaan in Brasschaat. Met respect voor de erfgoedwaarde van het pand onderging enkel de binnenkant een grondige renovatie. Aan de buitenzijde blijft de historische hoeve verder schitteren in al zijn glorie. Van hieruit voert [bau] in heel het land grote en complexe kleinere bouwprojecten uit.

De hoeve Het Zant werd in 1824 gebouwd als werkende boerderij in het centrum van Brasschaat. Begin vorige eeuw werd ze omgebouwd tot woonhuis met behoud van heel veel authentieke elementen. De aanleg van de tuin gebeurde destijds nog door de befaamde tuinarchitect Wirtz. De laatste jaren stond het goed onderhouden gebouw met grote tuin en boomgaard leeg op zoek naar een nieuwe eigenaar.

“Voor het bouwbedrijf waren we op zoek naar een nieuwe locatie voor onze kantoren. Als Brasschatenaar fiets ik al heel mijn leven voorbij deze prachtige hoeve. Zo kwam dit gebouw in het vizier om er [bau] te vestigen. Vooraf waren er wel aanpassingen nodig. Aangezien de hoeve terecht op de lijst van gebouwen met erfgoedwaarde staat, gebeurde de renovatie heel doordacht en na overleg ook met de gemeente”, vertelt zaakvoerder Walter Leyssens.


Rustige werkplek in het groen

De buitenkant van de hoeve bleef volledig behouden. De grootste aanpassingen deden zich voor binnenin het gebouw. Hier werd op vlak van isolatie en technieken het geheel volgens de nieuwste normen gerenoveerd. Alle authentieke elementen in het interieur zoals balken en binnendeuren werden mee geïntegreerd. De hoeve biedt nu voldoende kantoorruimte voor de ondertussen 9 medewerkers van het bouwbedrijf.

“We zijn tevreden dat het vertrouwde beeld van de prachtige hoeve in het centrum van Brasschaat overeind is gebleven en op die manier wellicht voor lange tijd gevrijwaard. De centrale ligging is zeker ook een pluspunt. De meeste medewerkers wonen in de regio en geraken heel vlot op kantoor. Het is bovendien een rustige plek om te werken in het groen, met een zeker vakantiegevoel ook en met goede verbindingen naar de verschillende werven”, aldus Walter Leyssens.


3 jaar geleden stampte Walter met medevennoot Gert Kertens de onderneming [bau] uit de grond in Brasschaat. Het bedrijf focust haast uitsluitend op grote en complexe kleinere bouwprojecten vanaf 2 miljoen tot ongeveer 10 miljoen euro. Voor dergelijke projecten gaan de opdrachtgevers telkens op zoek naar de juiste aannemer en die behoefte weet [bau] in te vullen.

Groeiend aantal projecten

Zo realiseerde [bau] voor Matexi 18 appartementen en 16 woningen met een ondergrondse parking op de site Eksterlaer in Deurne. Voor de gemeente Tervuren en ontwikkelaar Ciril zette het bedrijf een nieuw schoolgebouw en buurthuis in Vossem neer. Aan de Statiestraat in Antwerpen werd een commercieel gelijkvloers verbouwd en uitgebreid met nieuwe appartementen na een voorafgaandelijke sloop. De renovatie van appartementen in de Mertens en Torfstraat in Antwerpen werd recent opgeleverd.

Het project Trendz met de nieuwbouw van 15 woningen en 16 appartementen in Sint-Niklaas nadert stilaan zijn voltooiing. Aan de Rubenslei 2 in Antwerpen startte [bau] met de omvorming van een kantoorgebouw tot 20 appartementen, 2 bijkomende penthouses en een commerciële unit. Verder zijn er nog projecten in Oostende (Kapellestraat), in Luik (heel recent toegewezen) en pas gestart ook aan de Lange Elzenstraat in Antwerpen (Elzenhof).

“Wij hebben op dit moment 5 projectleiders fulltime in dienst. Door het groeiend aantal opdrachten zijn we nog dringend op zoek naar extra krachten. [bau] wil zijn activiteiten verder uitbreiden, maar tegelijkertijd moeten we ook onze engagementen kunnen invullen. Dat willen we bovendien op een correcte manier doen naar onze klanten, onderaannemers en leveranciers toe. Om die reden werken we zo veel mogelijk met vaste partners. Bij complexe projecten ontrafelen we die in hapklare onderdelen, wat doorgaans zorgt voor een snellere en vlottere uitvoering”, onderlijnt tot slot Walter Leyssens.