Algemeen

Bouwbedrijf starten binnenkort eenvoudiger

Staatssecretaris Vincent Van Quickenborne heeft in samenspraak met de bouwsector de procedure voor het starten van een bouwbedrijf vereenvoudigd. Hierdoor kunnen starters niet alleen sneller aan de slag, ook de controle zal efficiënter verlopen én met minder papier. Bouwunie is tevreden met deze vereenvoudiging. De nieuwe procedure behoudt de kern en doelstellingen van de registratiereglementering (m.n. het tegengaan van malafide bouwbedrijven) maar bereikt deze op een meer eenvoudige en doeltreffende manier. Ook bestaande bouwbedrijven zijn ermee gebaat.

Bouwunie wijst er wel op dat de overheid nog veel werk heeft alvorens deze nieuwe procedure van start kan gaan. Deze veronderstelt immers dat de verschillende overheidsdiensten de nodige informatie online kunnen raadplegen en dat een aantal procedures geautomatiseerd verlopen. Dit is nu nog niet het geval.

Wie wil starten in de bouw vraagt naast een algemene inschrijving in de KBO (bij een ondernemingsloket) best ook een registratienummer aan (bij de provinciale registratiecommissie). Deze registratie houdt een aantal voordelen in voor de aannemer en biedt de bouwheer een aantal garanties. Wie met een geregistreerde aannemer werkt, kan ervan uitgaan dat de aannemer in orde is met zijn sociale en fiscale verplichtingen. Een registratie geeft de aannemer de mogelijkheid om het verlaagde BTW-tarief van 6% toe te passen voor renovatiewerken aan woningen ouder dan 5 jaar.

De huidige registratieprocedure is tijdrovend en administratief belastend. Een startende bouwonderneming moet vandaag, per aangetekende brief op een speciaal formulier, zijn registratie aanvragen bij de provindiale registratiecommissie. Bij die aanvraag moet hij 11 papieren attesten voegen, vaak met informatie die de overheid al kent. De registratiecommissie kan bijkomende schriftelijke en mondelinge vragen stellen. De totale procedure duurt minstens 6 weken en kan oplopen tot 3 maanden.

Daar komt met de nieuwe procedure verandering in. Volgens de hervorming die door Staatssecretaris Van Quickenborne samen met onder meer Bouwunie is uitgetekend, zal op het moment van de inschrijving in de KBO onmiddellijk de registratie als aannemer worden opgestart. Het ondernemingsloket controleert of de aannemer voldoet aan de voorwaarden. Zo zijn er geen attesten of documenten nodig met informatie die de overheid al kent. Het enige bijkomende papier dat de starter moet meebrengen, is een bewijs van het afsluiten van een arbeidsongevallenverzekering. Minder papier dus en een snellere, meer uniforme afhandeling. De aannemer kan onmiddellijk het verlaagde BTW-tarief toepassen en is op slag in regel met de antikoppelbaasreglementering. De publicatie van de registratie gebeurt niet meer via het Belgisch Staatsblad (met zijn lange publicatietermijn) maar direct via de Kruispuntbank Ondernemingen. De bestaande lange wacht- en overgangsperiodes vallen weg. Dus geen onzekerheid meer bij medecontractanten en overheid over het al dan niet geregistreerd zijn van een bepaalde aannemer.

Tegelijkertijd zal de controle doeltreffender verlopen. Door de informatie binnen de overheid te centraliseren kan er vooraf snel en efficiënt worden gecontroleerd of een aannemer met alle formaliteiten in orde is. Zo zal de RSZ automatisch de aanwerving van personeel door een bouwbedrijf doorgeven zodat de registratie onmiddellijk wordt aangepast en het bouwbedrijf geen problemen krijgt met inhoudingen door opdrachtgevers.
Achteraf kunnen de sociale inspectiediensten de geregistereerde aannemers beter en effectiever controleren op het terrein.

De registratiecommissies krijgen een zinvollere invulling van hun taken. Ze moeten zich niet meer buigen over standaarddossiers die geen problemen vormen. Ze kunnen zich meer bezighouden met probleemdossiers en krijgen eigen initiatiefrecht.

Iedereen is dus beter af. De consument, de starter, de bestaande bonafide bouwbedrijven en de overheid.

Bouwunie is tevreden met deze vereenvoudiging maar wijst erop dat de nieuwe procedure morgen nog niet van start kan gaan. Eerst moeten de databanken van de verschillenden overheidsdiensten met elkaar worden gekoppeld, moeten een aantal procedures geautomatiseerd worden enzovoort.
Bouwunie hoopt alleszins dat de overheid daar snel werk van maakt.
Build for Life