Algemeen

Bouwbedrijven minder happig om jobstudenten tewerk te stellen

Bouwbedrijven minder happig om jobstudenten tewerk te stellen
Tijdens de voorbije paasvakantie had slechts 4 op de 10 bouwbedrijven een jobstudent in dienst. Dat blijkt uit een bevraging van Bouwunie. Een derde van de bouwbedrijven zegt nu al zeker tijdens de zomervakantie geen jobstudenten te willen tewerkstellen. Evenveel werkgevers twijfelt.

"Een gebrek aan werk of er geen nood aan hebben, zijn redenen. Maar het belangrijkste argument om geen beroep te doen op jobstudenten is de te hoge loonkost", zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens.


Sinds 1 juli van vorig jaar verdienen jobstudenten in de bouw de helft meer per uur dan ervoor. Sommigen zelfs nog meer. De loonstijging was bedoeld om de bouw aantrekkelijker te maken voor jongeren. In de hoop dat ze dan na hun schoolloopbaan voor een job in de bouwsector zouden kiezen.

"Maar we krijgen net het omgekeerde effect. Omdat de hoge loonkost werkgevers in de bouw afschrikt, staan ze er minder voor te springen om jobstudenten aan te nemen", aldus Waeytens.


Bouwunie dringt aan op een oplossing zodat werken met jobstudenten voor werkgever opnieuw betaalbaarder wordt. Bouwunie wil graag, samen met alle sociale partners in de bouw, op korte termijn een oplossing vinden die "zowel een competetief studentenloon omvat als een aanvaardbare loonkost voor de werkgever".

Midden vorig jaar zijn vakbonden en werkgevers overeengekomen de studentenlonen te verhogen om zo meer studenten te lokken. Daarnaast werd ook afgesproken dat studenten zonder bouwopleiding als jobstudenten in de bouw ingezet kunnen worden aan dezelfde voorwaarden als jobstudenten met een bouwopleiding.

Loonverschil

Maar het loonverschil met het verleden is groot. Kreeg een student zonder bouwopleiding vroeger 10,470 euro per uur, dan is dat sinds 1 juli 17,398 euro per uur. Voor studenten met een bouwopleiding steeg het loon van 11,345 euro per uur naar eveneens 17,398 euro per uur. Niet zonder gevolg. De hogere studentenlonen zorgen voor terughoudendheid van de bouwwerkgevers. Omdat onder andere het rendement van een student niet in verhouding staat tot de hogere verloning.

Minder jobstudenten in de paasvakantie

In de paasvakantie van 2024 waren er 8,1% minder jobstudenten aan de slag in de bouw in Vlaanderen in vergelijking met de paasvakantie van 2023, toen de 'oude' lonen nog van kracht waren (bron: Constructiv). Afgelopen zomer van 2023 (nieuwe loon) klusten 310 studenten minder bij in de bouw tegenover de zomer van 2022 (oude loon).

Oplossing

Bouwunie hoopt samen met de ander sociale partners in de bouw opnieuw tot een evenwicht te komen tussen aanbod en vraag naar studenten door middel van een competitief studenteloon enerzijds en een aanvaardbare loonkost voor de werkgever anderzijds.