Nieuwbouw

Bouwen met hout is erg populair

De voorbije tien jaren kende de houtbouw een grote groei. Vandaag is deze sector goed voor een marktaandeel van om en bij de 8%. Elk jaar wordt voor 15 tot 20% van de opgestarte nieuwbouwprojecten hout gebruikt, hoofdzakelijk houtskelet. Deze vaststelling springt in het oog, des te meer omdat houtbouw aan het begin van de jaren 2000 slechts goed was voor 8 à 10% van de nieuwe bouwvergunningen.

De Confederatie Bouw wil inspelen op deze evolutie. Eind 2014 werd daarom een nieuw platform houtbouw in het leven geroepen. Het is de bedoeling dat dankzij dit platform grotere synergieën ontstaan tussen de verschillende bouwberoepen waarop de houtbouw betrekking heeft (algemene aanneming, schrijnwerkers en dakdekkers). Tegelijk wil men houtbouw bij het grote publiek promoten.

Zelfs al blijft houtbouw secundair in vergelijking met de traditionele bouw, toch bezit hij tal van troeven om in te spelen op de milieu- en demografische uitdagingen van ons land. We denken onder andere aan:

  • de prefabricatie in de werkplaats en de snelle assemblages die de duur van de werven verkorten,
  • het lage gewicht van de houtbouw, afgestemd op bodems met lagere draagkracht en dus minder zware funderingen,
  • de afstemming op de nieuwe trends in architectuur,
  • de thermische isolatieprestatie die verzekerd is door de mogelijkheid om de dikte van de isolatielagen te verhogen zonder de totale dikte van de gevels substantieel te verhogen (het isolatiemateriaal vult de hele ruimte tussen de stijlen op),
  • de hernieuwbaarheid en het lokale karakter van het hout, aangezien de meeste wouden van Europa duurzaam ontgonnen en beheerd worden (FSC- en PEFC-labels).

Om al deze redenen wordt houtbouw door professionals en particulieren sterk gewaardeerd. Via het nieuwe platform houtbouw wil de Confederatie Bouw daarom meer zichtbaarheid geven aan deze sector. Er worden bruggen gebouwd tussen de verschillende gewesten en beroepscategorieën om zo in te spelen op de meest actuele dossiers met betrekking tot houtbouw.