De gemeente Rotterdam wil af van de uitzondering in bestemmingsplannen dat kerktorens en minaretten tot 30 of 40 meter hoog gebouwd kunnen worden.
Dit staat in een raadsvoorstel van wethouder Pastors (Fysieke Infrastructuur). Burgemeester en wethouders vinden een afwijkende behandeling van religieuze gebouwen niet nodig, omdat deze geen groter maatschappelijk belang vertegenwoordigen dan andere gebouwen. Pastors heeft zijn voorstel met de betrokken maatschappelijke organisaties besproken, aldus de gemeente. Het voorstel van de wethouder is een vervolg op de eerdere nota Ruimtelijk Moskeebeleid 2004. Omdat onvoldoende politieke steun voor deze nota bestond, besloot het college de nota terug te trekken. Na de in dit voorjaar gehouden serie debatten over islam en integratie heeft het college besloten het ruimtelijk beleid ten aanzien van religieuze gebouwen opnieuw tegen het licht te houden. Dit heeft niet geleid tot een nieuwe nota, maar volgens B & W tot de essentie, namelijk de uitzonderingspositie voor kerktorens en minaretten.
Wethouder Pastors (Leefbaar Rotterdam) wil dat nieuwe initiatieven voor kerken of moskeeën bijdragen aan de integratie tussen bevolkingsgroepen. Bouwplannen moeten breed worden gedragen, vindt hij. Ook moeten initiatiefnemers meer gaan kijken naar het gebruik van bestaande gebouwen voor hun wensen, moet de architectuur van de nieuwbouw beter passen bij de omgeving en zouden er ook andere (niet-commerciële) voorzieningen kunnen komen in de nieuwe kerk of moskee. Volgens Brahim Bourzik, die een eenmansfractie heeft in de Rotterdamse raad, gaat het Pastors alleen maar om de moskeeën. ,,Hij noemt in tegenstelling tot de vorig jaar ingetrokken nota, nu ook de kerken. Die staan alleen maar leeg en er worden geen nieuwe gebouwd.'' Hij is het met het college eens dat een afwijkende behandeling van religieuze gebouwen niet nodig is, maar oneens met het argument dat religieuze gebouwen geen groter maatschappelijk belang vertegenwoordigen dan andere gebouwen. ,,Als een moskee tijdens de ramadan vijf keer per dag wordt bezocht, dan heeft dat gebouw toch een groter maatschappelijk belang dan bijvoorbeeld het hoge gebouw van Nationale Nederlanden aan het Weena'', aldus Bourzik.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam