Verbouwen

Bouwklussen moeten weg uit de regeling onbelast bijverdienen

Bouwklussen moeten weg uit de regeling onbelast bijverdienen
Sinds 15 juli 2018 kunnen werknemers die minstens 4/5de werken, gepensioneerden en zelfstandigen per maand tot 500 euro onbelast bijverdienen in een aantal domeinen, waaronder de bouw. Probleem is nu dat sommige bouwbedrijven, ondanks de recente inwerkingtreding van deze maatregel, al merken dat hun werknemers niet langer bereid zijn om overuren te presteren tijdens de week of in het weekend omdat het voor hen voordeliger is om elders bij een particulier onbelast bij te klussen. Voor de Confederatie Bouw is het duidelijk: voor alle bouwactiviteiten en -klussen kan er van onbelast bijverdienen geen sprake zijn.

Het onbelast bijverdienen kende de eerste maand al behoorlijk wat succes. Cijfers van federaal minister voor Sociale Zaken Maggie De Block tonen aan dat op één maand tijd (15 juli – 15 augustus 2018) ruim 500 mensen al een beroep hebben gedaan op die regeling. Concreet: wie minstens 4/5de werkt, gepensioneerde of zelfstandige is, mag per maand tot 500 euro onbelast bijverdienen binnen het verenigingsleven, de deeleconomie of voor klussen bij particulieren. Het probleem is dat wat dat klussen en deelplatformen als Listminut betreft veel onderhoudswerken die normaal gerealiseerd worden door bouwbedrijven mogelijk zijn in deze pas ingevoerde regeling. En dat begint nu al problematisch te worden, zo stellen bouwbedrijven vast.

Niet alleen zorgt dat onbelast bijklussen voor oneerlijke concurrentie ten opzichte van bouwbedrijven, maar bovendien valt het nu al op dat werknemers van bouwbedrijven vandaag de dag al minder geneigd te zijn om overuren te presteren tijdens de week of in het weekend. Voor die werknemers is het voordeliger om op een fiscaal voordelige manier zelf wat bouwklussen te verrichten bij particulieren, volledig los van hun werkgever. “En dat net op het moment dat de bouwsector schreeuwt om extra personeel”, weet Robert de Mûelenaere, Gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw. “Voor onze sector gaat het duidelijk om een ondoordachte maatregel.”

De Confederatie Bouw heeft ook fundamentele bedenkingen bij het veiligheidsaspect van deze regeling. Wie bijklust, heeft immers niet dikwijls alle vaardigheden in huis om alle, mogelijke bouwklussen tot een goed einde te brengen. Stel dat iemand in eerste instantie door een particulier is ingehuurd om enkele schilderwerken te verrichten en die particulier vervolgens ook nog vraagt om enkele elektriciteitsproblemen op te lossen. Als de bijklusser daar minder in thuis is, kan dat leiden tot zeer gevaarlijke toestanden. Niemand zal dat ook controleren. Het pleidooi van de Confederatie Bouw is bijgevolg duidelijk: alle mogelijke bouwklussen horen niet thuis in de regeling die onbelast bijverdienen mogelijk maakt.