Nieuwbouw

Bouwsector bestrijdt war for talent met torenhoge voorwaarden

Bouwsector bestrijdt war for talent met torenhoge voorwaarden
De bouwsector kampt met een tekort aan geschikt personeel. Een woedende war for talent verplicht werkgevers op zoek te gaan naar oplossingen. Naar aanleiding van Batibouw, graaft rekruteringsexpert Hays dieper naar trends in rekrutering binnen de bouwsector. Jonas Deschamps, expert in Construction & Property bij Hays, merkt op dat bouwbedrijven kwistig omspringen met gunstige loon –en werkvoorwaarden om talent te kunnen aantrekken.

De Belgische bouwsector trekt te weinig personeel aan. Functies zoals ploegbaas, werfleider, calculator bouw en stabiliteitsingenieur werden door VDAB opgenomen in de lijst van knelpuntberoepen 2020. In 2019 waren er liefst 13 800 openstaande vacatures in de bouwsector. Hoe los je dat tekort op? Rekruteringsexpert Hays belicht trends op de jobmarkt van vandaag.

Jonas Deschamps, expert in Construction & Property bij rekruteringsexpert Hays: “Nieuwe geschikte profielen vinden voor de bouw is niet simpel. Kandidaten krijgen vaak hun passie voor de bouw van thuis mee. Daarbovenop komt dat studenten vaak onvoldoende kennis hebben van wat de mogelijkheden van een technisch diploma zijn. Talent biedt zich daarom niet meer voldoende aan. Beroepen zoals calculator blijven onderbelicht. Samen met scholen moeten we jong talent informeren over alle mogelijke jobs en functies in de bouwsector. Want die zijn er bij de vleet. Werken in de bouw betekent niet automatisch aan de slag zijn als werf– of projectleider.”

Hays pakt de schaarste aan door zeer gericht te rekruteren. Zo verdeelt de expert de bouwsector onder in drie niches: architectuur & studiebureaus, interieur & renovatie en algemene projectleiding & management. Die specialistische aanpak met niches werpt vruchten af. “Dankzij de onderverdeling in niches, weet het rekruteringsteam precies wat kandidaten en bedrijven willen, wie geschikt is en hoe de partijen aan elkaar kunnen gematcht worden”, aldus Deschamps.

Torenhoge voorwaarden en nagelnieuwe kantoren

Denken in oplossingen, daartoe zijn ook werkgevers in de bouwsector vandaag verplicht. Naast een moderne rekruteringsaanpak met video bijvoorbeeld, proberen werkgevers het verschil te maken door erg gunstige loon –en werkvoorwaarden aan te bieden. Deschamps: “De war for talent woedt zo hard dat men zich op elk vlak wil onderscheiden. De loonvoorwaarden liggen momenteel bijzonder hoog. De gesprekken verlopen soms zelfs per opbod.“

Het blijft niet enkel bij een aantrekkelijk loon. Werkgevers in construction & property staan open om tradities zoals het bouwverlof of vroege werkuren aan te passen aan de wensen van jong talent. “We merken dat bedrijven op zoek gaan naar oplossingen om vakantiedagen of recuperatiedagen (zoals ADV) flexibel te kunnen laten inplannen. Millenials willen zich vrij voelen. Ze vinden op voorhand vastgelegde vakantieperiodes zoals het bouwverlof steeds vaker nadelig.”

Tot slot hebben werkgevers in construction & property steeds meer aandacht voor een goede balans tussen werk en privé, flexibele werkuren, en een werkomgeving met extra faciliteiten zoals een fitness, bar, ontspanningsruimte of groene lunchplek. “We zien dat bedrijven de laatste jaren fors investeren in een moderne werkomgeving met nagelnieuwe kantoorgebouwen en aangepaste infrastructuur. Een omgeving met uitstraling kan doorslaggevend zijn in de keuze van kandidaten voor een werkgever”, sluit Deschamps af.