Gereedschap

Bouwsector efficiënter door locatiebepaling materieel

Het softwarebedrijf GeoDynamics uit Kortrijk, marktleider in tijdregistratie en tracering van mobiele werknemers en voertuigen, heeft een nieuw product op de markt gebracht waarmee bouwfirma’s de locatie van hun waardevol, mobiel en veelgebruikt materiaal kunnen traceren. “De voordelen van de materiaaltracering in de bouw zijn een efficiënte planning, anti-diefstal, nacalculatie en facturatie”, zegt medeoprichter en managing director Stijn Stragier van GeoDynamics. “Met de RFID-tags, ontvangers en onze software kan een klant een stuk materieel al voor 1 euro per maand traceren. Dat was tot nu toe ondenkbaar.”

Waar is de stroomgroep?

“Als onmisbaar materiaal op een bouwwerf niet aanwezig is omdat het naar een andere werf is, of –erger– gestolen, dan kunnen bouwvakkers niet verder met hun werk en loopt de planning in het honderd”, aldus Stragier. “Dan beginnen werfleiders en bouwvakkers rond te bellen om uit te zoeken waar dat noodzakelijk materiaal naartoe is.”

“Voortaan kunnen bouwbedrijven hun stroomgroepen, hoogtewerkers, drilboren, lasers, containers, rupsvoertuigen, ladders, glasbokken, mobiele toiletten, graafbakken, kranen, slijpschijven, compressors, bekisting- en ander materiaal in ‘real time’ volgen door er een tag op te kleven.”

De waterbestendige tag meet 6 bij 3,5 centimeter en is anderhalve centimeter dik. Periodiek zendt hij een signaal met een frequentie van 433 megahertz uit naar een ontvanger. Het signaal reikt tot vijftig meter ver, gaat door beton en heeft geen last van slecht weer. De tag gaat vier tot tien jaar mee, afhankelijk van de uitzendsnelheid.

De ontvanger is aangesloten op de blackbox van GeoDynamics. Dat track- en trace-apparaat stuurt de actuele locatie van de tag door naar een beveiligde website. Daarop ziet de bouwfirma tot op 50 meter nauwkeurig waar zijn materiaal zich bevindt.

Kostprijs

Stragier: “In België zijn al 24.000 voertuigen uitgerust met onze blackbox. We berekenden dat klanten maandelijks 1 euro per tag zullen betalen. Dat is inclusief de kost voor de datacommunicatie. Door onze software is er alleen dataverbruik als een stuk materieel op een werf aankomt en wanneer het de werf weer verlaat.”

“Wanneer materiaal de werf of een andere locatie verlaat, krijgt de klant een melding via ons webportaal. Hij ziet om welk materieel het gaat omdat we elke tag individueel kunnen configureren”, verklaart Stragier.

Behalve in hun bestelwagens kunnen bouwbedrijven een blackbox ook installeren in een werfcontainer, depot of elke andere plaats waar de batterij van het toestel kan opladen.

Facturatie

“Ons product Asset Tracking met tags en een ontvanger voor de blackbox zorgt dat het verplaatsbare en waardevolle materieel traceerbaar is, zodat het werk op werven vooruit kan gaan. Bouwbedrijven en werfleiders kunnen beter plannen. Bij de facturatie kunnen ze nagaan welk door te rekenen materiaal ze hoe lang op een werf gebruikten. Nu laten firma’s inkomsten schieten omdat ze dat onvoldoende bijhouden”, weet Stragier.

Hij verwacht deze maand de eerste installaties van het nieuwe product. “Bouwbedrijven die hun materieel niet traceren, riskeren een concurrentienadeel. Andere oplossingen op de markt kunnen niet wat de onze doet of zijn vele malen duurder. Onze software maakt het verschil.” Behalve in de bouwsector kunnen tags volgens Stragier ook nuttig zijn voor andere branches en om de locatie te traceren van laptops, opleggers of ander mobiel en duur materiaal.