Algemeen

Bouwsector geen vragende partij voor uitbreiding systeem flexi-jobs

Bouwsector geen vragende partij voor uitbreiding systeem flexi-jobs
“Ja, de bouw heeft nood aan extra werkkrachten, maar het systeem van flexi-jobs uitbreiden naar de bouwsector is niet de oplossing”, reageert Bouwunie-gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens op een voorstel van Open VLD en MR in het kader van de federale begrotingsgesprekken waarover De Morgen vandaag bericht. Beide partijen suggereren om het systeem van flexi-jobs ook in andere sectoren te introduceren. “De bouw is alvast geen vragende partij. Flexi-jobbers zijn bedoeld om pieken en dalen op te vangen. In de bouw werkt men ook meestal voltijds. Maar onze bouwbedrijven hebben nood aan werkkrachten die permanent kunnen meedraaien”, aldus Waeytens.

Bouwunie wijst ook op andere praktische bezwaren. “In de bouw kan je zonder ervaring heel moeilijk vanaf dag 1 al 100% meedraaien. Je hebt bepaalde kennis en vaardigheden nodig, soms zelfs een specifieke opleiding. Dat alles maakt het ad hoc inzetten van flexi-jobbers niet evident”.

Vrijstelling sociale bijdragen 2 laatste uren

De organisatie stelt op haar beurt als alternatief voor om de twee laatste uren van een voltijdse tewerkstelling van een bouwvakarbeider vrij te stellen van sociale bijdragen voor de werkgever. “Ook al heeft de bouw nood aan extra werknemers, we zien dat door de stijgende energie- en bouwmaterialenprijzen en loonkosten 1 op 5 bouwbedrijven overweegt om het met minder mensen te doen. De sociale bijdragen kwijtschelden voelt een werkgever meteen en heeft een directe impact”, aldus Bouwunie. Tegelijkertijd zal dit alternatief voorstel ook de stijgende kost van de 3-maandelijkse loonindexaties in de bouw deels kunnen temperen.