Algemeen

Bouwsector hoopt op licht herstel in 2014

De bouwsector zal het waarschijnlijk iets beter doen in 2014 dan vorig jaar. Dat blijkt uit recente prognoses van de Confederatie Bouw. De bouw sluit het jaar 2013 af met een verlies van 1,5%, terwijl voor 2014 een kleine groei van 0,5% wordt verwacht. Toch blijft de meerderheid van de aannemers nog steeds pessimistisch. De woningbouw verdient de volgende jaren de nodige aandacht. Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: “Voor een duurzaam herstel in de bouw moet de overheid goed beseffen wat de uitdagingen zijn. Wij willen vandaag een echt pleidooi houden voor de bouw van nieuwe woningen. Dat levert niet alleen economische activiteit op, wij moeten ons woningbestand blijven uitbreiden om onze groeiende bevolking op een betaalbare manier te kunnen huisvesten.”

Tot het derde kwartaal van 2013 bleef de bouw, met zes opeenvolgende negatieve kwartalen, in recessie. In dat derde kwartaal werd opnieuw groei opgetekend (+0,8%), maar die was niet van die aard om de sector en de werkgelegenheid een nieuwe impuls te geven. In twee jaar tijd gingen niet minder dan 5.500 jobs verloren in de bouw. Ook het aantal faillissementen was angstwekkend hoog. In 2013 gingen elke maand niet minder dan 200 bouwbedrijven failliet. Daarmee kwam de bouw wel heel dicht in de buurt van de horeca, traditioneel de koploper voor wat de faillissementen betreft. De concurrentie met buitenlandse spelers blijft hard en het pessimisme van de aannemers blijft groot.

De perspectieven voor de bouw in 2014 zijn iets beter. Het ziet ernaar uit dat er een licht herstel van de activiteit komt. 2013 was een jaar waarin de klimatologische omstandigheden de bouw het hardst troffen van de afgelopen tien jaar. Daarom alleen al zal de zachte winter van 2014 leiden tot een stijgende productie. De groei blijft wel zeer beperkt en zal er alleszins vooralsnog niet toe leiden dat de bouwsector zijn rol van motor van de economie opnieuw opneemt.

De sector van de woningbouw gaat door een moeilijke periode. In 2013 ging dat segment met 1% achteruit, het zesde jaar op rij (met een totale daling van 20%). Eind vorig jaar kwam er een toename van bouwvergunningen, wat de activiteit in 2014 wellicht zal ondersteunen (+1 à 2%). Maar om de nieuwbouw echt opnieuw aan te zwengelen, moet er een beleid komen dat dit segment actief ondersteunt, met aandacht voor fiscale stimuli, toegang tot hypothecair krediet en beheersing van de bouwkost. Onder die voorwaarden kan de woningbouw echt opnieuw aanknopen met de groei. Die groei is ook noodzakelijk: tegen 2030 hebben wij 600.000 nieuwe woningen nodig.

De renovatiesector zit sinds 2012 in een overgangsperiode. Toen werden de meeste voordelen voor energiebesparende maatregelen op het federale niveau afgeschaft, met aanzienlijke gevolgen voor dit segment. Na een terugval in 2012 is de renovatie in 2013 ook achteruitgegaan (-1,8%). Vanaf dit jaar kan een herstel optreden (+3,2%) op voorwaarde dat de markt niet opnieuw wordt verstoord door nefaste politieke beslissingen.

De niet-woningbouw hield de zaken enigszins recht in 2013 (+2%). Voor 2014 ziet de prognose er iets minder positief uit (-1%). De burgerlijke bouwkunde kende in 2012 nog een stijging met 4,4%, maar ging in 2013 met 7% achteruit. Voor 2014 voorzien wij een daling met 1%. De burgerlijke bouwkunde zal pas in 2015 opnieuw aanknopen met de groei.

Bouwen en verbouwen blijft sowieso interessant. Om te beginnen is er de waardevastheid van vastgoed anno 2014. De gemiddelde prijs van een huis in België steeg vorig jaar opnieuw in vergelijking met 2012. Daarmee krijgen we de bevestiging van de zeer stabiele en gezonde Belgische vastgoedmarkt. Ook de rentetarieven zijn nog altijd laag, hoewel een renteverhoging op middellange termijn te verwachten valt. En de gewesten hebben zich geëngageerd om de woonbonus voor lopende kredieten te behouden.

Robert de Mûelenaere: “Wij zien voor het eerst sinds lang een aantal positieve tekenen, maar het herstel is heel broos en kan door de minste negatieve beslissing opnieuw verdwijnen. Door een intelligent beleid kan de overheid de juiste stimulansen bieden voor mensen met bouwplannen. Een herstel van de activiteit in de bouw zorgt ook voor werkgelegenheid, economische groei en fiscale inkomsten voor de staat. Het is bovendien de enige manier om op termijn de uitdagingen op het vlak van huisvesting aan te gaan.”