Een gezonde sector
Er is een lichte vertraging in groei van de bouwactiviteit in de eerste maanden van 2019, maar de bouwsector groeit wel nog steeds vier keer zo snel als de rest van de economie.Zoals besproken in de studie worden deze hoge activiteitenniveaus ondersteund door een sterke kredietdynamiek. Zelfs als we rekening houden met de impact van een uitzonderlijk vierde kwartaal als gevolg van het verdwijnen van de "woonbonus" in Vlaanderen, dan nog overschrijdt het krediet voor nieuwbouw in 2019 de grens van 5,5 miljard euro. Dit gaat gepaard met de opkomst van veel nieuwe banen: in 2019 waren er bijna 2.800 extra zelfstandigen in de bouwsector. Verwacht wordt dat deze trends zich in 2020 zullen voortzetten.
Regionale verschillen
In 2019 zijn bijna 57.000 bouwvergunningen voor nieuwe woningen toegekend. Dat recordcijfer is te verklaren door de sterke vraag die in Vlaanderen is ontstaan na het verdwijnen van de "woonbonus" op 1 januari 2020. De studie brengt ook regionale verschillen aan het licht, waarbij Vlaanderen koploper is wat betreft het aantal toegekende bouwvergunningen voor nieuwe gebouwen en appartementen.Groenere, slimmere en kleinere gebouwen
Batibouw is het moment om te kijken naar de bouwtrends op lange termijn. Zo merkt de ING Focus Real Estate op dat 'slimme' huizen steeds meer in de publieke belangstelling staan.Een tweede trend die wellicht de komende jaren zal voortzetten en die dit jaar prominent aanwezig is bij Batibouw, is de kleinere omvang van de woningen. Meer dan zes op de tien Belgen (64%) buiten de stadscentra zeggen bereid te zijn hun woonruimte te verkleinen om dichter te wonen bij de voorzieningen van de stadcentra. Ongeveer een derde van de Belgen staat daar niet voor te springen. En hoeveel ruimte ze precies willen opgeven verschilt. 11% zegt dat ze bereid zijn om 10% kleiner te wonen. Bij een appartement van 100 vierkante meter betekent dat dus dat deze groep 10 vierkante meter wil opgeven om centraler te wonen.
De circulaire economie is het derde thema op Batibouw. Hoewel innovaties het al mogelijk maken om op een meer circulaire manier te bouwen, herinnert de studie van ING België ons er toch aan dat sommige professionals in de sector nog meer bewust moeten worden met dit concept aangezien meer dan de helft van hen zegt niet precies te weten wat het betekent.