Opdrachtgevers hebben niet altijd de middelen om aan hun bouwbehoeften te kunnen voldoen. Daarom is het van groot belang dat institutionele beleggers, overheid en particulieren creatief op zoek gaan naar nieuwe financieringsmogelijkheden en –modellen. Het thema van het BouwForum, ondertussen een traditie op de eerste dag van Batibouw, is daarom niet toevallig ‘Financiële Bouwstenen’. Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: “De financiering van bouwprojecten blijft een grote uitdaging de komende jaren. Wij willen vandaag de aanzet geven tot creatieve oplossingen.”
Het energiezuinige bouwen en renoveren biedt een potentieel dat ons de toekomst met vertrouwen tegemoet kan doen zien. We moeten compacter, duurzamer en goedkoper bouwen. Bouwbedrijven zijn vandaag al bezig met het ontwikkelen van innovatieve technieken die nodig zijn om deze uitdagingen aan te gaan. Maar kandidaat-bouwers en verbouwers moeten ook de juiste hefbomen kunnen gebruiken om hun investeringen mogelijk te maken. De rente is laag, maar gezinnen moeten steeds meer eigen middelen moeten inzetten voor het verkrijgen van een hypothecair krediet. Welke alternatieven kunnen we bedenken?
De Confederatie Bouw is vragende partij voor de ontwikkeling van nieuwe financieringsmodellen en wil samen met de nodige experts onderzoeken welke mogelijkheden er bestaan en wat de overheid kan doen om ze te stimuleren. Mogelijke denkpistes zijn het beschikbaar stellen van een overheidswaarborg die kan helpen bij de aanvraag van een hypothecair krediet, de oprichting van gespecialiseerde fondsen en spaarproducten of crowdfunding, waarbij veel particulieren een klein bedrag investeren en dat deze kleine investeringen bij elkaar een project gedeeltelijk of volledig financieren.
Overheidsinvesteringen zijn vaak de eerste motor van economische groei. De bouwsector in de brede zin van het woord kan dan opnieuw zorgen voor activiteit en werkgelegenheid. Maar het jaarlijkse gemiddelde percentage overheidsinvesteringen in België (2,1% van het bbp) is al meer dan 10 jaar lager dan het Europese gemiddelde (circa 3,75%). Nochtans blijven onze behoeften op het vlak van mobiliteit en infrastructuur alleen maar toenemen. Investeerders zoals bankiers, verzekeraars en pensioenfondsen tonen alvast interesse in nieuwe langetermijninvesteringen zoals PPS (publiek-private samenwerking), een samenwerkingsvorm tussen een overheid en een of meer private ondernemingen.
Robert de Mûelenaere: “Het moet onze ambitie zijn om van de Belgische bouw opnieuw de motor van de economie te maken. Maar dan moeten we zowel de investeringen van overheden en particulieren als het concurrentievermogen van onze Belgische bedrijven opkrikken. De alternatieve financiering van bouwprojecten door particulieren en overheden zien wij als een belangrijke hefboom voor de toekomst.”
Nieuwbouw
Bouwsector kijkt naar alternatieve financiering van bouwprojecten
- Bron: Confederatie Bouw
- 26 februari 2015
Aanbevolen voor jou
Meer over Nieuwbouw
Een huis laten bouwen: hoe je energie kan regelen
15 januari 2025Zelf bouwen of verbouwen: slimme besparing of verborgen kost?
14 januari 2025Ten Brinke en inspire* winnen tender Urkersingel in Rotterdam
10 januari 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam