Nog nooit gingen er in zes maanden tijd meer bedrijven over de kop dan in het eerste semester van 2013. Daarbij is vooral de situatie in de bouwsector zorgwekkend. Dat is immers de sector waar het grootste aantal personeelsleden hun job verliezen als gevolg van het faillissement van de werkgever. "Voor het eerst sinds onze waarnemingen zijn er ongeveer evenveel faillissementen in de bouwsector als in de horecasector. Nochtans is de horecasector de traditionele grootleverancier van de faillissementenvolumes", aldus Graydon.
Maar liefst 6.183 bedrijven zijn failliet verklaard in de voorbije zes maanden. Het record is een logisch gevolg van de slechte faillissementscijfers die maand na maand gepubliceerd werden. Met uitzondering van mei werd in elke maand van 2013 een nieuw record gevestigd. Zo gingen er in juni 2013 meer dan 1.000 bedrijven over de kop. Dat is 3,4 procent meer dan in juni 2012. Tijdens het eerste semester bedroeg het aantal faillissementen ruim 11 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.
Een ommekeer hangt niet in de lucht
Volgens Graydon moeten we de komende maanden geen ommekeer verwachten. Een indicatie hiervoor is dat bedrijven nog te vaak hun facturen met een grote vertraging betalen. Dit heeft een rechtstreekse impact op de kaspositie van de ondernemingen. Het handelsinformatiekantoor stelt vast dat ongeveer één op de acht facturen met een vertraging van meer dan 90 dagen of gewoon niet wordt betaald. Ongeveer een kwart van de faillissementen zou direct het gevolg zijn van dergelijke wanbetalingen.
Aanbevolen voor jou
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam