In 2014 al richtte de Vlaamse Confederatie Bouw de sloopbeheerorganisatie Tracimat vzw op, in samenwerking met de Confederatie van aannemers van sloop- en ontmantelingswerken (CASO), de Federatie van producenten van recycling granulaten (FPRG) en de Organisatie van raadgevende ingenieurs- en consultancybedrijven (ORI). Sinds de oprichting werd geïnvesteerd in de ontwikkeling van een geïntegreerd ketenzorgsysteem voor bouw- en sloopafval. Ten laatste begin september verwacht de organisatie dat haar erkenningsaanvraag door de bevoegde minister wordt goedgekeurd en zal Tracimat effectief van start gaan
Controle van herkomst tot eindproduct
Tracimat zal het selectieve sloopproces attesteren en via een uitgewerkt traceringssysteem nagaan wat er gebeurt met de afvalstoffen die vrijkomen tijdens de sloopwerken. Een sterk doorgedreven en geïntegreerde ketenintegratie staat voorop. Onder deze ketenaanpak vallen een sloopinventaris van alle mogelijke gevaarlijke en niet-gevaarlijke afvalstoffen met inbegrip van de nodige risicoanalyses, tussentijdse controles op werven en een controle op de verwerking van de afvalstoffen tot nieuwe grondstoffen, zoals gerecycleerd granulaat.Op die manier voert de bouwsector controle op het sloopproces van de herkomst van het afval tot bij de verwerkingsinstallaties. De brekers zelf staan overigens nog eens onder extern toezicht en worden onafhankelijk doorgelicht en gecontroleerd door de hiertoe erkende certificatie-instellingen.
Tracimat zet ook volop in op opleiding, met specifieke aandacht voor asbest en ander gevaarlijk afval. Ondertussen heeft ze al 170 deskundigen opgeleid, waaronder slopers, brekers en onafhankelijke experten.