De kostenstijging die het gevolg is van de fors gestegen energie- en materiaalkost, en de toenemende onzekerheid ten gevolge van de oorlog in Oekraïne wegen op de bouwsector. Deze activiteit was overigens nog niet helemaal hersteld van de gevolgen van de pandemie. Tijdens de eerste lockdown was deze immers veel sterker teruggevallen dan het Europese gemiddelde. En ook het daaropvolgende herstel bleef achterop. In juli 2022 was het volume in de bouwsector in België nog steeds 6,1% kleiner dan in juli 2019 terwijl de activiteit in de Europese Unie al 1,9% beter deed dan voor de pandemie.
Materialen, loonkost en kosten wegen op de rentabiliteit van de bedrijven uit de sector
De Belgische residentiële markt wordt ondersteund door de automatische loonindexering
Door de toegenomen onzekerheid en de stijging van de hypotheekrente stellen de Belgen hun bouw- en renovatieplannen uit. We stellen al een daling vast van de vraag naar nieuwe bouwprojecten. Het aantal nieuwe vergunde residentiële gebouwen is de eerste 5 maanden van 2022 met 3,4% gedaald in vergelijking met dezelfde periode van 2021. Diezelfde tendens lijkt zich nu ook af te tekenen voor renovatieprojecten en zal wellicht ook de komende maanden aanhouden. Uit de jongste consumentenenquête van de Europese Commissie blijkt dat het aantal Belgen dat in de loop van de komende 12 maanden verbeteringswerken plant aan hun woning in het derde kwartaal van dit jaar is teruggevallen tot het allerlaagste niveau in twaalf jaar.De niet-residentiële markt krijgt het moeilijker dan deze van de openbare infrastructuur
Bij de openbare diensten zijn er de voorbije maanden tal van projecten uitgesteld omwille van de fors gestegen kost van bouwmaterialen en de stijging van de exploitatiekosten ten gevolge van de hoge inflatie. Openbare investeringen zijn traditioneel echter minder cyclisch en de nood om meer te investeren in openbare infrastructuur blijft erg hoog. Deze branche zal dan ook minder te lijden hebben onder de nakende recessie.