Architectuur

Bouwsector wordt één grote papieren bollenwinkel

Bouwsector wordt één grote papieren bollenwinkel
Op het eerste architectencongres, in de Handelsbeurs van Gent, werd gisteren ingezoomd op de actuele uitdagingen van het architectenbedrijf. Drie thema’s werden door de architectenorganisatie NAV van nabij bekeken: zijn of haar aansprakelijkheid, de al dan niet beperkte commerciële bewegingsvrijheid en de administratieve druk op de architect.

Architecten ervaren hun aansprakelijkheid als een belangrijke stoorzender in hun beroep. Ze willen hun verantwoordelijkheid niet ontlopen maar vinden het niet fair dat ze als enige bouwpartner verplicht verzekerd zijn. Op het congres werden ook de resultaten voorgesteld van een steekproef bij 400 architecten die peilde naar de administratieve druk. De resultaten zijn alarmerend. 96,4% van de architecten ervaart teveel regels, procedures en administratieve rompslomp. Voor 36,7% is deze ergernis voldoende groot om een uitstap uit het beroep te overwegen.

Tijdens het architectencongres werd een namiddag lang gedebatteerd over uitdagingen voor het architectenberoep. Het geheel werd in goede banen geleid door presentator Wim De Vilder. Het eerste deel behandelde de juridische verantwoordelijkheid van de architect in het bouwproces. Architecten zijn de rode draad doorheen het bouwproces en zijn bovendien als enige verplicht verzekerd; een gevaarlijke cocktail als het misloopt. Zo bleek ook uit de dramatische beelden van de gasramp te Gellingen en het betoog van meester Rik Honoré. Architecten willen graag verder een centrale rol in het bouwproces maar vragen een duidelijker en transparanter afwegingskader.

Het congres maakte verder duidelijk dat het deontologisch kader van de architect moet worden geactualiseerd. Vandaag mist het transparantie en realiteitszin. Architecten kunnen op die manier hun waardevolle rol onvoldoende waar maken. De aanwezig architecten stemden dan ook overtuigend voor een actualisering van de deontologie.

Ontwerpvrijheid en architectuur wordt beknot door teveel regels, procedures en administratie

In het laatste deel werd dieper ingegaan op een recent NAV onderzoek. 400 architecten beantwoordden er verschillende vragen over hun administratieve druk. De resultaten waren ronduit negatief. 96,4 % van de architecten concludeert dat er teveel regels zijn en kreunen onder de administratieve rompslomp. 87% vindt dat hierdoor architectuur wordt beknot. 36,7% van de architecten vindt bovendien de ergernis voldoende groot om een uitstap uit het beroep te overwegen.

Problematisch is het voor de architect vooral in de domeinen van monumentenzorg, energieprestatieregelgeving en in de wetgeving overheidsopdrachten.

Architecten hekelen vooral de snelle veranderingen, de weinige voeling met de praktijk en het langdradig karakter ervan. 78% van de architecten vindt ook dat de overheid de laatste 5 jaar allerminst geslaagd is in het opzet van administratieve vereenvoudiging. Voldoende stof dus om tijdens het panelgesprek over te discussiëren.

De architectenorganisatie NAV lanceerde op het congres 10 concrete voorstellen om de bouwpraktijk administratief te vereenvoudigen. In het domein van ruimtelijke ordening is men vragende partij voor minder gemeentelijke verordeningen, betere afspraken bij het vooroverleg van een bouwaanvraag, en een ombudsdienst op vlak van ruimtelijke ordening. Architecten vinden dat de technische normen gratis beschikbaar moeten zijn en dat men online toegang moet hebben tot het Kadaster. Architecten krijgen ook grijze haren van wetgeving zonder duidelijke uitvoeringsbesluiten zoals het decreet van de rookmelders. En tenslotte willen ze een beter kader voor de veiligheidscoördinatie en de energieprestatieregelgeving.