Volgens Embuild Vlaanderen pak je de klimaatuitdaging aan met concrete, effectieve en coherente maatregelen. Zo legt Vlaanderen de lat hoger dan Europa om gebouwen energiezuinig te maken. In maart heeft het Europees parlement een nieuw pakket aan maatregelen goedgekeurd, maar in Vlaanderen ligt de lat stelselmatig hoger dan hetgeen de EU nu voorschrijft om finaal energielabel A te bereiken.
Een overzicht:
- Terwijl in Vlaanderen vanaf 2025 alle nieuwbouw fossielvrij dient te zijn, schuift de EU 2028 naar voren. Voor overheidsgebouwen of publieke ruimtes wil de EU 2026.
- Terwijl in Vlaanderen hernieuwbare energieproductie bij nieuwbouw en ingrijpende renovaties vandaag al verplicht is, schuift de EU 2028 voor nieuwbouw naar voren; 2032 voor renovaties.
- Terwijl in Vlaanderen vandaag al nieuwe eigenaars binnen de vijf jaar hun gebouw dienen te renoveren tot minimaal energielabel D, wil de EU dat voor woningen tegen 2033 en voor andere gebouwen tegen 2030.
- In Vlaanderen is vandaag het verstrengingspad voor energierenovaties nagenoeg bekend. De Vlaamse overheid legt opeenvolgend in 2028 en 2035 de lat steeds hoger voor energierenovaties om finaal label A op te leggen voor woningen in 2040 en voor appartementen in 2045. Dat is respectievelijk tien en vijf jaar vroeger dan de Europese vereiste.
Bovendien is het Vlaams energiebeleid ook coherent met het asbestverwijderingsbeleid.