Duurzaam Bouwen

Bouwunie boos over afschaffing energiebesparende maatregelen

In het begrotingsakkoord dat de zes onderhandelende partijen hebben bereikt zou vanaf volgend jaar een einde gemaakt worden aan de aftrek van 40 procent voor onder andere de vervanging en onderhoud van stookketels, de plaatsing van dubbele beglazing of zonnepanelen. Ook voor de isolatie van daken zou de federale belastingvermindering gedeeltelijk worden afgeschaft.
Bouwunie is niet te spreken over deze onverwachte beslissing en dringt er bij de gewesten op aan een volwaardig alternatief in te voeren.

Het Vlinderakkoord voorziet in homogenere bevoegdheidspakketten. Vlaanderen krijgt zo een extra beleidsinstrument voor de ondersteuning van het bouwen en verbouwen in handen: de belastingverminderingen voor energiebesparende uitgaven. Het zal nu zaak zijn om een coherent ondersteuningsbeleid te voeren en duidelijke prioriteiten naar voor te schuiven. Welke investeringen wil de Vlaamse overheid stimuleren, en welke niet? Hoe groot bedraagt de ondersteuning en wie kan daarvan genieten? Behouden we de combinatie van premies en belastingverminderingen, of stappen we daarvan af, voor iedereen of voor bepaalde doelgroepen? … Een botte afschaffing van de belastingverminderingen is alvast een slecht idee. Bouwunie pleit uitdrukkelijk voor een duidelijk en efficiënt ondersteuningsbeleid. De stroomlijning van de diverse initiatieven is dus welkom. Belangrijk is ook dat de subsidies, premies en belastingverminderingen gedurende minstens een 3-tal jaren onveranderd blijven. Dit om de bouwheren kennis te laten maken met het systeem en hen over de streep te trekken. Deze premies, subsidies en belastingverminderingen moeten mee zorgen voor de betaalbaarheid

De belastingvermindering is een zeer belangrijk instrument in de strijd tegen de sociale en fiscale fraude. Een strijd die volgens hetzelfde begrotingsakkoord nodig is om serieuze inkomsten te genereren. De belastingvermindering is bovendien vrij cruciaal in het behalen van de door Europa opgelegde duurzaamheidsnormen. Tegen 2020 moet België flink wat minder CO2 uitstoten. Dat kan enkel door gebouwen te isoleren en het energieverbruik terug te dringen. Zonder stimuli zoals de belastingvermindering zullen minder mensen investeren in dakisolatie, zuinige verwarmingsinstallaties en energiezuinige beglazing. Dit brengt het behalen van de 2020-doelstellingen in gevaar, maakt de weg naar zwartwerk weer breder én betekent een flinke strop voor het werkvolume in de reguliere bouwsector.