Algemeen

Bouwunie en Liantis springen bouwbedrijven ter hulp met coronatests

Bouwunie en Liantis springen bouwbedrijven ter hulp met coronatests
Momenteel ligt de bouwsector twee weken stil, maar vanaf 4 januari worden de werven weer opgestart. Mits het voorleggen van een negatieve coronatest van maximaal 48 uur oud, kunnen buitenlandse medewerkers die terugkeren dan onmiddellijk aan het werk in de bouw. De controle op die testresultaten heeft de regering doorgeschoven naar de Belgische werkgevers en opdrachtgevers. Bouwunie kaartte al aan dat het voor aannemers niet voor de hand liggend is om de correctheid van die buitenlandse tests te verifiëren. Niet alleen de taal, maar ook het uitblijven van een gebruiksvriendelijk typedocument maakt de controle moeilijk. Daarom organiseert Bouwunie samen met hr-dienstengroep Liantis een grootschalige COVID-testing campagne tijdens de eerste week van januari. Belgische werkgevers en opdrachtgevers uit de bouwsector kunnen zo uit het buitenland terugkomende werknemers en zelfstandigen snel testen. Er is bovendien zekerheid dat het testresultaat officieel en in een leesbare en begrijpbare taal is. Zo kunnen buitenlanders bij terugkomst snel en veilig aan de slag, zonder dat ze verplicht in quarantaine van meerdere dagen moeten.

In de bouwsector werken meer dan 50.000 gedetacheerde buitenlandse arbeiders en onderaannemers. Een aantal van hen keert tijdens de eindejaarsperiode terug naar het eigen land. Volgens het Ministerieel Besluit van 19 december moet wie vanuit het buitenland terugkomt naar België, verplicht een negatieve coronatest van maximaal 48 uur oud hebben om aan het werk te kunnen in de bouw. Bij gebrek aan een negatieve test, mogen de werkzaamheden niet gestart worden en is een quarantaine verplicht totdat een negatief testresultaat kan voorgelegd worden.

Eenduidig testsysteem

“We weten niet of veel buitenlandse werknemers een testresultaat uit hun eigen land zullen bijhebben. Deze recente verplichting werd beslist op een moment dat velen al naar hun thuisland waren vertrokken. Aangezien onze aannemers verantwoordelijk zijn voor de controle, steken wij samen met Liantis onze hand uit naar onze bedrijven om risico’s te vermijden”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. “Door de grote diversiteit van de gedetacheerden is die controle zeer moeilijk. Onze bouwbedrijven zijn van goede wil, maar aannemers zijn niet alle talen machtig. Bovendien zullen de attesten in verschillende vormen verschijnen. Daarom pleitten we al eerder bij de overheid om werk te maken van een uniform typedocument. Om te vermijden dat vele buitenlandse arbeidskrachten alsnog verplicht in quarantaine terecht komen en om iedereen de kans te geven zich snel te laten testen, hebben we samen met Liantis een testsysteem opgezet. Voor alle duidelijkheid, de tests zijn betalend, zonder tussenkomst van onze sociale zekerheid. Maar de kostprijs voor de tests is verwaarloosbaar in vergelijking met de kostprijs van een werf die meerdere dagen of zelfs langer dan een week stilligt.”

Bouwunie wijst daarnaast nog op het feit dat de opgelegde maatregelen strikt en blijvend moeten worden toegepast op de bouwwerven. Daarvoor heeft de sector eerder al een protocol opgesteld met veiligheidsmaatregelen zoals het bewaren van veilige afstand waar mogelijk, het dragen van mondmaskers indien nodig en het naleven van de hygiënevoorschriften. De bouwsector wil ten allen tijde vermijden dat de werven een broeihaard van coronabesmettingen zouden worden.

Praktische info

De testings zullen op maandag 4, dinsdag 5 en woensdag 6 januari doorgaan in verschillende Liantis-locaties: Brugge, Roeselare, Kortrijk, Gent, Aalst, Puurs, Herentals, Hasselt en Leuven. Werkgevers en opdrachtgevers kunnen terecht op een speciale website om hun buitenlandse medewerkers in te schrijven voor de testing.

Veilig aan het werk

Bij Liantis hebben ze al heel wat ervaring met het testen van medewerkers. “Zo voerden we eerder al meer dan 26.000 testings uit bij medewerkers in de zorgsector. We zijn dan ook zeer blij dat we aan dit initiatief kunnen meewerken door onze medewerkers, onze centra waar normaal gezien medische onderzoeken doorgaan, én onze expertise beschikbaar te stellen”, vertelt Sylvia Vanden Avenne, hoofd medisch toezicht bij Liantis. “Werknemers uit de bouwsector die getest worden, zullen binnen de 48 uur hun resultaat kennen. Dat zorgt ervoor dat ze geen 7 dagen in quarantaine moeten wanneer ze negatief testen en sneller aan het werk kunnen. Als externe preventiedienst kunnen we zo meerwaarde creëren: zorgen dat iedereen gezond aan het werk kan, maar ondertussen er ook voor zorgen dat onze economie en in dit geval de bouwsector kan blijven draaien en niet stilvalt.”

Jean-Pierre Waeytens: “Door dit testaanbod aan te bieden kan de bouwsector snel op een veilige manier terug op volle kracht aan de slag en vermijden we verdere vertragingen. Dat is nodig, want uit een recente bevraging van Bouwunie blijkt dat 61 procent van de bouwbedrijven hun projecten vertraging zien oplopen door de coronacrisis.”