Algemeen

Bouwunie ondertekent veiligheidscharter wegenwerken

De bouwsector werkt al jaren en met succes aan het verbeteren van de veiligheid via het daartoe speciaal opgerichte sectorfonds NAVB, Nationaal Actiecomité voor Veiligheid en Hygiëne in het Bouwbedrijf. De acties van het fonds, vooral gericht op sensibilisering en advisering, hebben gezorgd voor een daling van het aantal arbeidsongevallen in de bouw. Na de globale sensibiliseringscampagnes vanaf 2002, startte het NAVB vorig jaar met doelgroepgerichte veiligheidscampagnes. Vorig jaar focuste het fonds op de dakdekkers. Nu zijn de wegenwerkers aan de beurt. Bouwunie, de bij Unizo aangesloten Unie van het KMO-bouwbedrijf, stuurt mee de acties van het NAVB en ondersteunt deze nieuwe campagne met bijkomende informatie voor haar leden-wegenbouwers via specifieke info-avonden en bijzondere inlages in het vakblad Bouwnieuws. Bouwunie ondertekent vandaag ook het samenwerkingshandvest “wegenwerken”. De ondertekenaars van dit handvest willen het aantal arbeidsongevallen en beroepsziekten bij werknemers van wegenbouwbedrijven verminderen.

Het NAVB voert sinds 2002 zijn veiligheidscampagne “De bouw, ons werk, ons leven”. Met succes, want het aantal arbeidsongevallen op bouwplaatsen is sindsdien gedaald met ongeveer 25%. Veiligheid blijft, ook voor de werkgevers, een belangrijk item. Sinds vorig jaar spitst het NAVB haar acties elk jaar voor een belangrijk gedeelte toe op één welbepaalde beroepsgroep. Als eerste doelgroep kwamen de dakwerkers aan bod. Dit jaar zijn de wegenwerkers aan de beurt. De campagne gaat op 2 april van start met een golf van preventieve acties om alle aannemers van wegenwerken te helpen bij de verdere ontwikkeling en aanpassing van hun preventiebeleid. Er wordt ook een brede mediacampagne gevoerd onder het motto “Ik rem ook voor wegenwerkers”. Ook weggebruikers (iedereen dus) en de wegbeheerders (overheid) zijn immers betrokken partij. In 2008 volgt een handhavingsgolf.

Om deze beroepsgerichte aanpak een zo groot mogelijke kans op slagen te geven, is een overlegplatform opgericht. Alle organisaties die begaan zijn met de veiligheid en het welzijn van de bouwvakkers bundelen hun krachten. Ze ondertekenen een samenwerkingshandvest waardoor ze als één blok naar de gekozen doelgroep stappen, met acties die elkaar aanvullen en versterken en gecoördineerd worden door het NAVB, om zo een optimaal rendement te halen.
Bouwunie is een zeer bewust ondertekenaar van het handvest. De unie is ervan overtuigd dat sensibilisering en advisering over veiligheid belangrijk zijn en dat het inzoomen op één doelgroep efficiëntere acties oplevert. Zonder daarbij uiteraard de globale veiligheidsacties te verwaarlozen. Ook de andere beroepsgroepen blijven advies nodig hebben.
Andere ondertekenaars zijn de vakbonden, verzekeraars, externe diensten voor preventie en bescherming, overheidsdiensten, nutsbedrijvenen preventieorganisaties.

Bouwunie benadrukt het belang van preventie. Controle heeft volgens Bouwunie ook zijn nut, maar vormt pas het sluitstuk van een efficiënt veiligheidsbeleid. Werken aan veiligheid moet in verschillende stappen gebeuren en deze stappen moeten in de juiste volgorde worden doorlopen. Eerst komt sensibilisering, van werkgever én werknemers, dan advisering (hoe pak je bepaalde veiligheidsrisico’s best aan) en pas dan controle. Het is trouwens erg belangrijk dat zowel de werkgever als de werknemers, die het werk uitvoeren en de veiligheidsvoorschriften moeten naleven, bij het veiligheidsbeleid betrokken zijn. Als werkgever kan je nog zoveel veiligheidsmaatregelen invoeren als je wil. Als de werknemer ze niet wil volgen, sta je nergens en kan de overheid een heel leger van controleurs de baan opsturen.

De werkgevers aangesloten bij Bouwunie vragen trouwens zelf ook controle op veiligheid om oneerlijke concurrentie tegen te gaan want sommige bedrijven nemen het niet nauw met de veiligheidsvoorschriften. Bouwunie vraagt de inspectie dan ook om zich vooral te concentreren op de grove misbruiken.