“Door de coronacrisis zijn vele bouwbeurzen jammer genoeg niet fysiek kunnen doorgaan”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. “Met dit initiatief bieden we bouwers en verbouwers toch de kans om live en coronaveilig kennis te maken met een divers aanbod aan bouwproducten- en diensten. Een week na de digitale editie van Batibouw is het voor bouwbedrijven ook het ideale moment om zichzelf in de schijnwerper te zetten. Bovendien is ook het lokale aspect van belang. Het ‘Winkelhieren’ van UNIZO staat meer dan ooit centraal. We willen de mensen stimuleren om op zoek te gaan naar de vakman om de hoek. Dat brengt voor beide partijen vele voordelen met zich mee.”
De Bouwroute is reeds vele jaren een vaste waarde in de regio Klein-Brabant Vaartland. Vanaf dit jaar breidt Bouwunie het concept uit over gans Vlaanderen.
Op afspraak
De bezoeken tijdens de Bouwroute gebeuren verplicht op afspraak. Het inplannen via www.bouwroute.be verloopt heel praktisch.Coronaveilig
Door de spreiding en het werken op afspraak worden grote concentraties bezoekers op een kleine oppervlakte vermeden. Alle deelnemende bouwbedrijven krijgen uitgebreide informatie om rekening te houden met de geldende coronamaatregelen.Overgangsjaar voor de bouw
Volgens Bouwunie wordt 2021 een overgangsjaar. Voor de coronacrisis uitbrak ging het zeer goed in de bouw, maar sinds maart vorig jaar geraken de orderboeken minder goed gevuld. Een derde van de bouwbedrijven zegt te weinig opdrachten binnen te krijgen.De overheid heeft de voorbije weken en maanden een aantal goede steunmaatregelen uitgewerkt. Zo is er de verlaging van het btw-tarief voor sloop en heropbouw en zijn er extra stimulansen voor wie renoveert. Ook via het Vlaams relanceplan wordt stevig geïnvesteerd in de bouwsector.
Extra stimulansen
Bouwunie bepleit om particuliere klanten een belastingvoordeel toe te kennen voor alle bouw- en verbouwwerken aan de woning. Het voorstel is om vijftien procent van alle bouwuitgaven en investeringen aftrekbaar te maken van het belastbaar inkomen met een plafond van maximaal 7.000 euro per jaar. Voor energiebesparende uitgaven kan dat plafond verhoogd worden tot 9.000 euro. Op deze manier zetten we ook stappen vooruit om de klimaatdoelstellingen te behalen.Daarnaast vraagt de beroepsvereniging om de btw-verlaging tot zes procent voor afbraak- en heropbouw minder stringent te maken door een aantal beperkende maatregelen terug te schroeven. Nu vallen teveel mensen uit de boot. Bouwunie is vragende partij om de beperking tot twee jaar te verlengen. Zo kunnen potentiële bouwers hun nog niet uitgewerkte of opgestarte bouwplannen nog van nul opstarten om ten volle te kunnen genieten van de btw-verlaging. Tenslotte pleit Bouwunie om de zeer beperkende voorwaarden inzake “enige en eigen woning” te laten vallen. Op deze manier worden mensen die al een onroerend goed bezitten eveneens gestimuleerd een afbraak- en heropbouwproject op te starten om de nieuwe woning(en) dan minstens op de private verhuurmarkt beschikbaar te stellen.
De Bouwroute is een initiatief van Bouwunie, gesteund door hun partners Vinduwaannemer.be, Buderus, Facq, Federale Verzekering, Reynaers Alumumium en Wienerberger.