Algemeen

Bouwunie over prioriteiten Vlaamse verkiezingen

Ter voorbereiding van de Vlaamse verkiezingen presenteerde de een overzicht van de beleidsmaatregelen die de volgende Vlaamse regeringsploeg volgens de bouw-kmo's prioritair moet aanpakken. De Bouwunie deed dit nu al om de politieke partijen de kans te geven daarmee in hun verkiezingsprogramma's maximaal rekening te houden. Deze prioriteiten hebben als uitgangspunt dat het ondernemen in de bouwsector voor de Vlaamse kmo's aangenamer en rendabeler wordt, én dat de Vlaming zijn (ver)bouwplannen kan uitvoeren. De realisatie ervan zal bovendien voor meer en duurzame Vlaamse jobs zorgen. Volgens de Bouwunie is het dan ook cruciaal dat de Vlaamse regering in eerste instantie voldoende investeert. In wegen, infrastructuur, rioleringen, sociale huisvesting, ... Niet alleen om meer werkgelegenheid te creëren, maar ook om ervoor te zorgen dat Vlaanderen een moderne en welvarende regio blijft. Een tweede pakket aan bouw-prioriteiten heeft betrekking op opleiding en herscholing. Zo moeten werkzoekenden sneller via een beroeps- en kmo-gerichte herscholing aan de slag kunnen in de bouw, en is het technisch en beroepsonderwijs aan een hervorming toe om de kloof tussen vraag en aanbod van bouwarbeiders te dichten. De Vlaamse regering dient verder werk te maken van de afbouw van de administratieve rompslomp, waaraan de Vlaamse aannemer maar liefst 15%, en dus te veel van zijn tijd moet besteden. De Bouwunie wijst tot slot op de noodzaak aan een beleid dat een bouwvriendelijk klimaat schept. Dit veronderstelt dat de (ver)bouwlustige Vlaming voldoende betaalbare bouwgronden ter beschikking heeft, beroep kan doen op een degelijk werkend en eenvoudig premiestelsel voor eigendomsverwerving en renovatie, zijn bouwvergunning binnen een redelijke termijn krijgt en niet te veel registratierechten of onroerende voorheffing moet betalen. De Bouwunie zal tijdens de komende verkiezingscampagne alle partijprogramma's screenen met deze bouwprioriteiten als uitgangspunt.

De Bouwunie maakt in de aanloop naar elke verkiezing een bundel op met de belangrijkste verwachtingen en voorstellen van de Vlaamse kmo-bouwsector naar de politiek toe. Zo ook nu, met de Vlaamse verkiezingen in aantocht. De Bouwunie bezorgt deze bundel ruim vooraf aan de Vlaamse partijen zodat die deze beleidsprioriteiten in hun verkiezingsprogramma kunnen opnemen. Het doel hiervan is dat het ondernemen in de bouwsector voor de Vlaamse kmo's aangenamer en rendabeler wordt. De Bouwunie is ervan overtuigd dat dit ook leidt tot meer duurzame werkgelegenheid.

Een eerste belangrijk luik van bouwprioriteiten heeft betrekking op de overheidsinvesteringen en gesubsidieerde werken. Deze zijn jaarlijks goed voor ongeveer een derde van de totale omzet in de bouwsector. Wat betekent dat de bouw er in grote mate afhankelijk van is. Voor de Bouwunie moeten deze investeringen voor 2004 en de volgende jaren minstens op hetzelfde niveau blijven als in de voorgaande jaren. De huidige Vlaamse regering heeft in de eerste jaren van haar legislatuur inspanningen gedaan om meer te investeren. Maar deze inspanningen konden niet tot op het einde worden volgehouden. Wat een SERV-analyse onlangs duidelijk maakte. De Bouwunie vraagt dat de Vlaamse regering haar op de ondernemingsconferentie gemaakte beloftes nakomt. Ze moet met andere woorden voldoende investeren. In wegen en andere infrastructuur (zodat Vlaanderen haar rol als draaischijf kan blijven vervullen), rioleringen (om te voldoen aan de Europese normen), andere nutsinfrastructuur zoals gas, elektriciteit, water en internetverbindingen (om elke Vlaming van de nodige aansluitingen te voorzien), sociale woningbouw (om ook de minder begoede Vlaming een kwalitatief dak boven het hoofd te bieden), in ziekenhuizen en scholen (om de Vlaming moderne basisvoorzieningen te kunnen geven), in de restauratie van monumenten (om ons historisch erfgoed te vrijwaren),... Bovendien moet ze de werken waarvoor ze middelen voorziet, ook daadwerkelijk uitvoeren. Net daar knelde het schoentje in de voorbije maanden. Niet alleen om meer werkgelegenheid te creëren, maar ook om ervoor te zorgen dat Vlaanderen een moderne en welvarende regio blijft. Daarnaast is het belangrijk dat ook de lokale investeringen op peil blijven. Dat houdt in dat o.a. Vlaanderen moet stoppen met het doorschuiven van zaken die de gemeentefinanciën aantasten, en middelen moet voorzien om de gemeenten voldoende te compenseren voor het geleden inkomstenverlies.

De meeste bouwberoepen behoren al jaren tot de knelpuntberoepen. Geschikte arbeidskrachten vinden, is voor bouwbedrijven, zelfs in tijden van grote werkloosheid, allesbehalve gemakkelijk. De Bouwunie ziet daarin voor de Vlaamse regering een belangrijke, nobele taak weggelegd: investeren in een hervorming, opwaardering en grotere kmo-gerichtheid van de bouwopleidingen. Niet alleen in het onderwijs (afbouw ASO-TSO-BSO-hokjessysteem, opwaardering beroepsonderwijs, creatie van kwaliteitsvolle sectorgebonden scholen, introductie van bouwthema's in het basisonderwijs) maar ook in de werkzoekendenopleiding (ruime keuzemogelijkheden, beroepsspecifiek en flexibel). Ook een meer pro-actief beleid vanuit de VDAB om werklozen sneller en juister toe te leiden tot een job in de bouwsector, is een belangrijk aandachtspunt. De nieuwe premie voor opleidingen in knelpuntberoepen, is een goede evolutie, maar nog onvoldoende. De Bouwunie wil dat de VDAB komt tot het sneller aanbieden (d.w.z. onmiddellijk en niet zoals nu, pas na drie maanden) van een herplaatsingstraject en het screenen van de kandidaat zodat hij in het juiste beroep terechtkomt.

Ondanks alle goede bedoelingen en gemaakte beloftes blijkt dat de berg aan formulieren en reglementeringen dermate groot is dat de Vlaamse aannemer er maar liefst 15%, en dus te veel van zijn tijd moet aan spenderen. Ook de Vlaamse regering moet dus initiatieven ondernemen om deze administratieve rompslomp terug te dringen, door een aantal overbodige formaliteiten af te schaffen en andere efficiënter te organiseren. Zeker op het vlak van milieureglementering. Er zijn al stappen in de goede richting gezet. Denken we maar aan het uniek loket voor milieuformulieren en de invoering van integrale milieuvoorwaarden, wat het voor kmo's gemakkelijker moet maken om te voldoen aan de vele milieuregels. Een recente regeling, met name deze van het grondverzet, zorgt daarentegen alweer voor overbodige en ondernemingsdodende papieren rompslomp. De Bouwunie streeft dan ook naar een felle vereenvoudiging van deze reglementering en een betaalbare regeling voor de afvoer van gronden.

De Bouwunie wijst tot slot op de noodzaak aan een beleid dat een bouwvriendelijk klimaat schept. Er is een grote behoefte aan betaalbare bouwgronden en woningen in Vlaanderen. Daarom moeten de nodige maatregelen genomen worden om meer betaalbare bouwgronden op de markt te brengen, moet de Vlaamse overheid haar inspanningen om bouwvergunningen binnen een redelijke termijn af te leveren, aanhouden, moet ze een vereenvoudigd en degelijk werkend premiestelsel voor eigendomsverwerving en renovatie uitbouwen en moet een gemeentelijke woonwinkel zorgen voor een betere informatieverstrekking. Tot slot kan de regering er ook voor zorgen dat de Vlaming niet te veel registratierechten of onroerende voorheffing moet betalen. Deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat het Vlaams woningenpark voldoende groot en kwalitatief is, en dat de Vlaming zijn (ver)bouwplannen kan uitvoeren.

De Bouwunie zal tijdens de komende verkiezingscampagne alle partijprogramma's screenen met deze bouwprioriteiten als uitgangspunt en haar leden hiervan op de hoogte houden.
Build for Life