Bouwunie betreurt dat 10 Europese lidstaten zich formeel verzetten tegen het plan van Europees Commissaris voor Werk, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit Marianne Thyssen. Het voorstel van de commissaris is zeer minimalistisch en bevat het principe ‘gelijk loon voor gelijk werk’ maar zou voor Bouwunie zelfs veel verder mogen gaan. De bouwsector in Vlaanderen wordt al jaren geconfronteerd met een sociaal bloedbad. Er gingen in 3 jaar tijd maar liefst 9000 bouwvakarbeidersjobs verloren in de sector. Als Europa geen paal en perk stelt hieraan, moet België de mogelijkheid krijgen om dit wel te doen.
Deloyale, frauduleuze detachering van buitenlandse arbeidskrachten is al jaren een doorn in het oog van de Vlaamse bouwsector. Vlaamse bouwkmo’s verliezen elke dag opdrachten vooral aan buitenlandse bedrijven en aan Belgische bouwbedrijven die buitenlandse onderaannemers inschakelen die niet alle spelregels respecteren en hierdoor ruim onder de reguliere marktprijzen werken. Dat nu ook het minimalistische plan van eurocommissaris Thyssen een gele kaart krijgt, is voor Bouwunie onbegrijpelijk. Secretaris-generaal Jean-Pierre Waeytens: “Een njet van vooral de Oost-Europese lidstaten op het plan Thyssen is opnieuw een slag in het gezicht van de Vlaamse bouwbedrijven. De huidige EU-regels legaliseren de ontwrichting van de bouwsector, met massaal banenverlies tot gevolg. We stellen ons dan ook ernstige vragen over een dergelijk Europa, met eengemaakte markt maar zonder duidelijke en eerlijke regels.”
Bouwunie eiste in het verleden al dat het plan van commissaris Thyssen uitgebreid wordt met een aanpassing van de inningsregels van de sociale zekerheidsbijdrage. Bouwunie is ervan overtuigd dat het beter zou zijn dat de lidstaten de sociale zekerheidsbijdragen zouden innen van alle gedetacheerde werknemers die op hun grondgebied komen werken. Hierdoor verdwijnt het oneerlijke verschil in loonkost tussen de gedetacheerde werknemers enerzijds en de werknemers van een lidstaat anderzijds en wordt de deloyale concurrentie en sociale dumping in de bouw daadwerkelijk aangepakt.
Met de 10 landen die zich formeel verzetten, is de drempel bereikt voor de zogenaamde subsidiariteitstest, zo blijkt. Jean-Pierre Waeytens van Bouwunie: “Indien hieruit zou blijken dat de aanpak van sociale fraude beter op een ander politiek niveau wordt aangepakt, dan pleit Bouwunie ervoor dat België ook de volledige bevoegdheid krijgt om maatregelen te treffen om de deloyale concurrentie in de bouwsector vanuit de andere EU-lidstaten een halt toe te roepen. Europa mag in dergelijk geval niet elke maatregel weigeren als die dan een rem op het vrij verkeer van diensten zouden zijn.”
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam