Verwarming & Sanitair

Bouwunie tevreden met voorlichtingscampagne over CO-vergiftiging

Bouwunie tevreden met voorlichtingscampagne over CO-vergiftiging
Bouwunie steunt de voorlichtingscampagne over CO-vergiftiging die Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele vandaag lanceert. “De minister speelt hiermee snel in op een grote noodzaak aan informatie en sensibilisering. Uit de praktijd weten we dat mensen zich vaak niet bewust zijn van de gevaren van CO in huis, terwijl je met enkele praktische tips het risico op vergiftiging enorm kan reduceren”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.

De oorzaak van CO-vergiftiging is een slechte afvoer van de verbrandingsgassen en een gebrek aan een goede verluchting. Een van de belangrijkste manieren om dit te voorkomen is te zorgen voor een correct geplaatste verwarmingsinstallatie die men regelmatig laat nazien en onderhouden door een vakman.

“Nog te vaak wordt het onderhoud van het verbrandingstoestel uitgesteld of gewoonweg genegeerd. Dat is gevaarlijk voor de gezondheid, heeft financiële gevolgen en is nadelig voor het milieu. Door een goed onderhouden installatie daalt niet alleen het risico op CO-vergiftiging, het zorgt ook voor een hoger rendement waardoor de vervuiling en het verbruik dalen. Je kan veel problemen voorkomen én tegelijkertijd geld besparen door een correct geplaatste verwarmingsinstallatie die je regelmatig laat nazien en onderhouden door een vakman”, aldus Jean-Pierre Waeytens.

Wat is verplicht

In Vlaanderen moeten stookinstallaties periodieke inspecties ondergaan, uit te voeren door een onderhoudstechnicus. Deze inspecties moeten jaarlijks gebeuren voor stookinstallaties op vloeibare of vaste brandstof (zoals mazout, kolen of hout) en tweejaarlijks voor gasgestookte centrale verwarmingsketels.