Algemeen

Bouwunie wil toonzalen open op afspraak

Bouwunie wil toonzalen open op afspraak
Toonzaal Gietvloerenfabrikant EPI
Maar liefst 36 procent van de bouwbedrijven zegt momenteel minder opdrachten te krijgen. Dat blijkt uit een recente bevraging die Bouwunie voerde bij 395 aannemers. Bij bedrijven die ook een showroom, winkel of kijkwoning hebben loopt dit zelfs op tot de helft. Bouwunie vraagt daarom om snel particuliere verkoop weer mogelijk te maken in toonzalen. “Elke dag dan een toonzaal gesloten blijft, lopen ondernemers toekomstige opdrachten mis. Het is frustrerend dat de doe-het zelfzaken intussen gewoon open zijn. Door te werken op afspraak kan men in toonzalen perfect de veiligheidsmaatregelen respecteren”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie.

Toonzalen

De lockdown weegt vooral zwaar op bouwbedrijven die ook een toonzaal of winkel hebben. De helft krijgt minder opdrachten binnen en 10 procent dreigt op korte termijn in financiële moeilijkheden te komen. “Ondernemingen die via hun toonzaal verkopen aan particulieren moeten die verplicht sluiten. Dat is eigenlijk niet fair, want doe-het-zelfwinkels mogen wel openblijven”, zegt Jean-Pierre Waeytens. “28 procent van de bevraagde bedrijven met een toonzaal zegt klanten te verliezen aan bedrijven die wel open mogen, of de regels niet te nauw nemen.”

De beroepsvereniging pleit ervoor om verkoop op individuele afspraak, met toegang tot de toonzaal, snel mogelijk te maken. De verkoop van badkamers, sanitair, schrijnwerkerij, interieur en afwerking ligt nu grotendeels stil. Dit heeft ook verregaande gevolgen op lange termijn, want toekomstige opdrachten blijven uit.

Jean-Pierre Waeytens: “Bijna niemand koopt een keuken of nieuwe badkamer online. Daarvoor wil je in een toonzaal naar voorbeelden gaan kijken, wat nu niet mag. Het zijn vaak grote investeringen die klanten niet zomaar willen of kunnen online plaatsen. Door te werken op afspraak kan men perfect de veiligheidsmaatregelen respecteren, wellicht beter dan sommige winkels die nu wel mogen openblijven.”

Vertragingen

Een kwart van de bevraagde bouwbedrijven zegt momenteel niet volledig aan het werk te zijn. 57 procent heeft de voorbije weken te kampen gehad met afwezigheid van personeel omwille van covid-19. “Wie ziek is, kan uiteraard niet werken. Maar ruim 70 procent geeft aan dat het personeel afwezig was omwille van quarantaineverplichting en niet door ziekte. Dit weegt op onze bedrijven en de economie. 60 procent van de bevraagden zegt vertraging te hebben door het gebrek aan personeel en de coronamaatregelen. Bij 40 procent loopt dit op tot langer dan een maand. De bouw is een keten. Als er een schakel vertraagt, loopt al de rest ook vertraging op”, besluit Jean-Pierre Waeytens.