Algemeen

Bouwvakantie 2015 van start

Maandag 13 juli gaat voor het merendeel van de bouwvakarbeiders de bouwvakantie 2015 van start. Werknemers tewerkgesteld in bouwbedrijven uit de arrondissementen Antwerpen, Mechelen, Leuven, de provincies Limburg en Oost-Vlaanderen (behalve de kantons Lokeren en Hamme) gaan dan in bouwvakantie. Vakantie in de bouw wordt sinds jaren door de regio’s bepaald en niet via nationaal akkoord. Collectief bouwverlof is bovendien ook geen verplichting, individuele afwijkingen zijn mogelijk. Uit een steekproef bij de Bouwunie leden blijkt dat 80% kiest voor een collectieve sluiting.

Voor de bouw start op maandag 13 juli de collectieve bouwvakantie. De bouwvakantie wordt vastgelegd op regionaal niveau, dit verklaart waarom de vakantieperiodes in de verschillende regio’s anders kunnen zijn. Voor de bedrijfsleiders en de ruim 115.000 personeelsleden uit 20.407 Vlaamse bouwbedrijven start dus de bouwvakantie in gespreide slagorde. De 41.700 zelfstandigen in Vlaanderen bepalen uiteraard autonoom hun vakantieperiode.

Uit een steekproef van Bouwunie blijkt dat een ruime meerderheid, zijnde 80% van de Vlaamse bouwkmo’s kiest voor de collectieve bouwvakantie. Het merendeel volgt de data voorgesteld door de sociale partners in zijn regio. Een minderheid kiest voor collectief verlof in een andere periode, vaak omdat hun werkzaamheden beter aansluiten bij een andere regio of provincie. Bij slechts 1 op 5 bouwbedrijven is er een alternatieve regeling van toepassing. Redenen zijn onder andere dat een beperkt aantal personeelsleden blijft doorwerken of omdat er nog een paar zaken afgewerkt worden.

Hoe wordt de bouwvakantie bepaald?

Op regionaal vlak doen werkgevers- en werknemersorganisaties aanbevelingen die de bedrijven kunnen overnemen en dit door de regeling op te nemen in het arbeidsreglement. Maar er geldt geen verplichting om dit te volgen. De werkgever bepaalt of er wordt afgeweken of niet en kan zo flexibel reageren op de noden van de markt.

Hoe kan een bouwbedrijf met personeel afwijken van de collectieve bouwvakantie?

Afwijken van het voorstel is dus mogelijk. Ofwel collectief voor gans het personeel, dit gebeurt in 1 op de 5 bouwbedrijven, ofwel individueel. Dit is soms het geval voor bedrijven die wegeniswerken doen en de werken uitvoeren in de zomervakantie wanneer het rustiger is op de baan. Maar het is eerder uitzonderlijk dat er wordt afgeweken van de collectieve bouwvakantie. Werkzaamheden in de bouw zijn immers afhankelijk van het aanleveren van bouwmateriaal en van samenwerkingsverbanden met hoofd- en onderaannemers en dus is vaak een collectieve vakantieperiode nuttig.

Wanneer gaat de bouwvakantie van start in de verschillende regio’s?

Een overzicht:

Adm. Arr. Brussel-Halle-Vilvoorde: 6 tot en met 31 juli
Arr. Leuven: 13 tot en met 31 juli
Arr. Antwerpen en Mechelen: 13 tot en met 31 juli
Arr. Turnhout: Er werd geen akkoord bereikt tussen de lokale sociale partners
Provincie Oost-Vlaanderen: 13 juli tot en met 3 augustus (excl. Kantons Lokeren en Hamme)
Kantons Lokeren en Hamme: 20 juli tot en met 10 augustus
Provincie West-Vlaanderen: 20 juli tot en met 7 augustus
Provincie Limburg: 13 juli tot en met 3 augustus