Nieuwbouw

Bouwwerken KTA Pro Technica officieel van start

De bouwwerken van het KTA in Halle schieten goed op. Vrijdag werd de eerste steen gemetseld van het nieuwe schoolgebouw van 4.400 m² op de zogenaamde ‘bovencampus’. Zoals het een technische school betaamt, gaven de leerlingen van de afdeling bouwtechnieken het goede voorbeeld aan burgemeester Dirk Pieters en de andere genodigden. Later start nog de werf voor een nieuwe sporthal. Tegen maart 2017 is de transformatie van de campus compleet. Het project wordt gerealiseerd via de publiek-private samenwerking ‘Scholen van Morgen’ door aannemer STRABAG – Züblin.

Het domein van het KTA bestaat momenteel uit twee deelcampussen langs weerszijden van de Broekborre. Op beide deelsites vinden (binnenkort) ingrijpende bouwwerken plaats om het prangende plaatsgebrek op de campus op te lossen. “Onze school is momenteel te klein. Er is een grote behoefte aan een polyvalente ruimte, een open leercentrum en degelijke sportinfrastructuur”, verklaart directeur Maggy Vankeerberghen. Om die reden besloot het GO! onderwijs om deel te nemen aan het bouwprogramma ‘Scholen van Morgen’, hetgeen het bouwproject in een stroomversnelling bracht.

Nieuw schoolgebouw en nieuwe sporthal

KTA Pro Technica Halle
Afbeelding: simulatie hoek Eizingenstraat/Kluisstraat
© TV Stéphane Beel Architects – VK Engineering


Op de bovencampus (Kluisstraat) zijn de werken eerder dit schooljaar al gestart. Hier bouwt de aannemer, de THV Strabag-Zublin, momenteel een nieuw schoolgebouw van ruim 4400 m². Naast klas-, vak- en administratielokalen, komt er ook een open leercentrum dat het hart van de school wordt. Tenslotte is er ook een polyvalente refter waardoor alle leerlingen binnenkort hun lunch op school kunnen eten. De ontwerpers van de Tijdelijke Vereniging Stéphane Beel Architects – VK Engineering hadden ook aandacht voor de herkenbaarheid en zichtbaar van de campus in het straatbeeld. Dankzij de prominente gebouwen en de duidelijke toegang krijgt de school een sterke identiteit.

Het directiepaviljoen werd reeds afgebroken en de gelijkvloerse ruwbouwwerken van de nieuwbouw zijn reeds zichtbaar. In mei 2016 zal het gebouw in gebruik worden genomen. De bouwwerken op de benedencampus (Broekborre) staan gepland tussen mei 2016 en 2017. De sterk verouderde paviljoenen maken er plaats voor een nieuwe sporthal (1.200 m²) met sportterreinen en een parking voor gebruik door de school en door de sporters. De totale investeringskost voor beide deelcampussen bedraagt 14,6 miljoen euro incl. BTW.

Scholen van Morgen

Via de publiek-private samenwerking DBFM Scholen van Morgen staan in Vlaanderen in totaal 165 nieuwbouw- en/of renovatieprojecten gepland over alle onderwijsnetten heen. De vennootschap staat in voor het ontwerp, de bouw, de financiering en het 30-jarig onderhoud van de schoolgebouwen. Verspreid over heel Vlaanderen werden reeds 50 bouwwerven opgestart. De eerste “School van Morgen”, het GTI in Londerzeel, is al in gebruik genomen. “In 2015 bereikt het programma haar hoogtepunt. De doelstelling is om dit jaar meer dan 100 werven te hebben opgestart en minstens 15 scholen te openen”, licht Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits toe. In de provincie Vlaams-Brabant investeert de DBFM-vennootschap 230 miljoen euro in 25 scholenbouwprojecten.