Nieuwbouw

Bouwwerkzaamheden nieuwe ziekenhuis MST afgerond

Bouwwerkzaamheden nieuwe ziekenhuis MST afgerond
Vandaag is het nieuwe ziekenhuis van MST opgeleverd. De aannemerscombinatie Dura Vermeer en Trebbe en de installatiecombinatie Croon, Unica en Wolter en Dros hebben de bouwwerkzaamheden afgerond en dragen nu het nieuwe gebouw officieel over aan MST. Ook ontwerper van het nieuwe ziekenhuis Harry Abels van IAA Architecten, is hierbij een belangrijke partij omdat hij gedurende de bouw volop betrokken is geweest.

Na ongeveer 3 jaar bouwen kan MST nu starten met de inrichting en het gebruiksklaar maken van het nieuwe onderkomen. Van 7 tot en met 10 januari 2016 wordt er dan verhuisd. Alle medewerkers van MST worden het aankomende half jaar voorbereid op de verandering van werkprocessen om zo de zorg (verder) te verbeteren.

Nieuwbouw MST Enschede

Vanaf juni 2012 is gebouwd aan het nieuwe ziekenhuis. De contractueel afgesproken bouwtijd was gesteld op 38 maanden, met 31 juli 2015 als opleverdatum. Op het hoogtepunt van de werkzaamheden (zo rond de periode dat de ruwbouw zijn voltooiing naderde en de afbouw begon), waren er drie- tot vierhonderd bouwers en monteurs op het terrein aanwezig. In totaal was er werk voor duizend manjaren.

Door de medewerking van al deze mensen is de bouw gereedgekomen binnen de afgesproken planning. Bovendien is de bouw gerealiseerd binnen het daarvoor afgesproken budget. Dit komt onder andere doordat de nieuwbouw is uitgewerkt in een bouwteam. MST, de architect en de aannemers-combinaties hebben de samenwerking in een vroeg stadium opgestart. Men zat al heel snel met elkaar rond de tafel, zaken werden vroegtijdig met elkaar afgestemd zodat de bouw uiteindelijk efficiënter kon worden uitgevoerd.

Enkele onderdelen zijn door MST later in opdracht gegeven. Hiertoe behoren de afbouw van het restaurant en de keuken op de begane grond en de bouw van het nieuwe Stiltecentrum. De afbouw daarvan loopt nu nog door maar is gereed voor de verhuizing.

Bouwwerkzaamheden nieuwe ziekenhuis MST afgerond

Bouwende partijen

De bouw is in 2012 opgedragen aan de voor deze gelegenheid opgerichte combinatie van bouwkundig aannemers Dura Vermeer Hengelo en Trebbe Bouw en de combinatie van installatietechnisch aannemers Croon, Unica en Wolter en Dros. Voor de uitvoering is de aannemerscombinatie een samenwerking aangegaan met Goossen Te Pas bouw. Het bouwkundig ontwerp is van Harry Abels van IAA Architecten. Het gebouw is zo ontworpen en gebouwd, dat het door voorzieningen en uitstraling een positief effect zal hebben op het welzijn van de patiënten en bezoekers die er verblijven. Dit noemt men 'Healing environment'. Het gebouw heeft daarbij passend lichte kleuren, met op zoveel mogelijk plekken uitzicht naar buiten en een vriendelijke uitstraling.

Het nieuwe ziekenhuis van MST

Het nieuwe ziekenhuis heeft een oppervlakte van 78.400 m2 en is gerealiseerd op een terrein van 23.000 m2 aan het Koningsplein in Enschede. Middenin het centrum en daardoor uitstekend bereikbaar met eigen of openbaar vervoer.

Het gebouw is innovatief en duurzaam geworden. De energieopwekking maakt gebruik van warmte- en koudeopslag in de bodem, naast allerlei vormen van warmteterugwinning in het gebouw zelf en in de energiecentrale. De grote atria in het gebouw geven niet alleen een ruimtelijk effect. De grote glaspuien vormen als het ware een 'tweede huid'. Ook dit draagt bij aan het duurzame karakter van het gebouw.

Bouwwerkzaamheden nieuwe ziekenhuis MST afgerond

Betere zorg

Door de ingebruikname van het nieuwe ziekenhuis kan MST nog betere zorg bieden. Zo is de gehele derde verdieping gekenmerkt als 'hotfloor', een belangrijk onderdeel van het nieuwe ziekenhuis. Hier zitten alle operatiekamers en afdelingen voor intensieve verpleging. Deze afdelingen zijn voorzien van de modernste apparatuur en zijn centraal gepositioneerd in het ziekenhuis, op de derde verdieping, met de verpleegafdelingen erboven en de poliklinieken eronder.

De verpleegafdelingen zijn voorzien van eenpersoonskamers. Eénpersoonskamers bieden meer privacy en de kans op besmettingen neemt af.