Algemeen

Brian Peters ontwikkelt 3D-geprinte bakstenen

Architect en ontwerper Brian Peters heeft 3D-geprinte bakstenen in verschillende vormen ontwikkeld. Ze werden gemaakt en toegepast tijdens de afgelopen Dutch Design Week.
Als artist in residence bij het European Ceramic Work Centre hield Peters zich zes weken lang bezig met de vraag hoe 3D-printen van keramiek mogelijk zou kunnen zijn op architectonische schaal. Hij moest daarbij werken met beperkingen als de grootte van de 3D-printer, de capaciteit van de printkoppen en de eigenschappen van klei.

Het lag door de beperkingen voor de hand om het onderzoek te richten op het printen van bakstenen. Peters noemt het resultaat Building Bytes. Als bouwsteen en (keramisch) materiaal is het vertrouwd en universeel, maar de productiewijze is volgens hem revolutionair. “3D-printers worden draagbare, goedkope baksteenfabrieken voor grootschalige constructies”, zegt Peters.

Techniek
De Building Bytes hebben een aantal voordelen. Zo is er is veel minder aan grondstoffen nodig en kunnen vormen probleemloos worden aangepast. Een steen in een bepaalde vorm, zoals de geribbelde steen die is ontwikkeld, kan in verschillende formaten worden geprint. Dat zorgt voor vloeiende overgangen in een constructie.

De stenen worden gemaakt van een vloeibare, snelverharde klei, die normaal wordt toegepast bij gietvormen. Een desktop 3D-printer is voorzien van plastic vloeistofpatronen en een luchtdrukapparaat. De printkop is volgens Peters slechts minimaal aangepast ten opzichte van die bij bestaande 3D-printers.

Lees verder op Architectenweb.nl