De uitreiking van de Euregionale Architectuurprijs – een organisatie van SCHUNCK* – vond afgelopen zaterdag (14 november) plaats in het stadhuis van Heerlen in Nederland. Er werden meer dan 250 afstudeerprojecten van vijf architectuuropleidingen in de Euregio (UHasselt, RWTH Aachen, FH Aachen, ULG Liège en MMAA Maastricht) ingezonden.
Uit de shortlist van 33 genomineerden, gaf een internationale jury van vijf architecten (Franz Ziegler (NL, voorzitter), Annette Hillebrandt (DE), Michel Prégardie (BE), Lieven Achtergael (BE) en Thomas Neumann (DE) de derde prijs aan het project ‘Sealab’ van Marie Frioni. Het was één van de zes afstudeerprojecten die de faculteit Architectuur en Kunst van de UHasselt afvaardigde. De juryvoorzitter had lovende woorden voor het gelauwerde project: “Het is een zeer precies ontwerp op een bijzondere locatie, en consistent tot in het kleinste technische detail.”
In het midden op de foto: Marie Frioni
De eerste prijs (2.500 euro) ging naar Romain Toussaint en Maxime Faniel van de ULG in Luik. Klare Bindl (RWTH Aachen) kreeg de tweede prijs (1.000 Euro). Een eervolle vermelding was er onder meer ook voor Lotte Willems (UHasselt) die een nieuwe typologie ontwikkelde voor ouderenhuisvesting in Lummen.
Zeelaboratorium als motor voor duurzame kustontwikkeling in Tanzania
‘Sealab’ is een antwoord op de vraag hoe je de kust van Dar Es Salaam in Tanzania die bedreigd wordt door grootschalige toeristische infrastructuur, op een duurzame manier kan ontwikkelen, met respect voor de lokale bevolking en de lokale tradities. Marie ontwerpt een studie- en informatiecentrum over de zee. Het is een markant gebouw dat een traditioneel, nabij gelegen vissersdorp terug op de kaart plaatst. Marie bestudeerde ook natuurlijke processen van koeling. “Ik gebruikte het eenvoudige systeem van afkoeling door verdamping, en maakte een dak met de structuur van palmbladeren.”“Marie heeft haar project met heel veel zorg en toewijding uitgewerkt”, aldus architect Peggy Winkels, die haar begeleidde. Een deel van de afstudeerprojecten van de faculteit Architectuur en Kunst stonden het afgelopen academiejaar in het teken van de ontwikkeling van duurzaam eco-toerisme aan de kust in Tanzania. De faculteit voert daar met steun van VLIR-UOS een tweejarig onderzoeksproject uit, samen met de architectuuropleiding van Dar Es Salaam. Voor dit project reisde Marie ook naar Afrika om er deel te nemen aan een workshop met lokale architectuurstudenten.
Voor gelegenheidsanalyst Lara Schrijver (UAntwerpen) was contextgevoeligheid de rode draad bij alle inzendingen, ook bij dit project aan de andere kant van de wereld: “Studenten geven met hun afstudeerproject blijk van een gevoeligheid voor de maatschappelijke context. Er spreekt ethische bezorgdheid uit hun architectuur. Ze keren zich af van spektakelarchitectuur en zoeken naar vakmanschap”.
Decaan Rob Cuyvers beaamt: “De faculteit Architectuur en Kunst van de UHasselt zet duidelijk in op duurzame en maatschappelijk geëngageerde architectuur. We hebben ons als één van de jongste architectuuropleidingen in de Euregio duidelijk gepositioneerd, en zijn een voorbeeld geworden. In de inzendingen van andere opleidingen is de invloed zichtbaar van de winnende UHasselt-projecten van de vorige 2 jaren.”
Alle deelnemende projecten aan de Euregionale Architectuurprijs worden tentoongesteld in het SCHUNCK* Collectors House, Raadhuisplein 19 in Heerlen van 15 november tot en met 18 december (van donderdag tot zondag, van 12u tot 17u).