Oproep energieverstandige Brusselaars
Het Brussels premiesysteem dat op 1 januari is ingegaan, is toegespitst op energieaudits, isolatie en verwarming. Daarin neemt het produceren van zonnewarmte door middel van zonneboilerinstallaties een belangrijke plaats in.De premies die voor zonneboilerinstallaties worden toegekend, zijn dan ook niet min. Voor de installatie van 2 m² tot 4 m² zonnecollectoren per woonentiteit krijg je van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een premie tot 2.500 (basiscategorie), 3.000 (gemiddeld inkomen) of 3.500 euro (laag inkomen). Per extra m² zonnecollectoren mag je bovenop dat bedrag nog eens 200 euro extra rekenen. Al kan de subsidie nooit hoger zijn dan 50% van de factuur.
Voor het premiestelsel van dit jaar had het Brussels Gewest een pot van 22 miljoen euro voorzien en die is nog bijlange niet op. “Nu de winter nadert, nodig ik alle Brusselaars uit om nog dit jaar een aanvraagdossier voor de zonneboilerpremies in te dienen, zodat ze in de komende maanden en jaren flink op hun verwarmingsfactuur kunnen besparen.”, legt minister Céline Fremault uit.
Zonneboilers met thermische zonnecollectoren zijn immers nog altijd de beste oplossing om te profiteren van de gratis energie van de zon. Zelfs met de kosten van de naverwarming kan je hiermee op jaarbasis zowat 60% van de energie besparen die nodig is om het water voor je bad, douche of keuken te verwarmen. Wanneer het verwarmen van sanitair warm water met woningverwarming wordt gecombineerd – vooral bij vloerverwarming is dat een heel efficiënte oplossing – , kan de jaarlijkse besparing oplopen tot 35% van de totaal benodigde energie (warm water én verwarming). “
Weinig plaats nodig
Zonneboilers dragen niet alleen bij tot een vermindering van de energiefactuur, ze zorgen ook voor ‘echte’ groene warmte.. Zonnecollectoren – de ‘panelen’ van een zonneboilerinstallatie die op het dak liggen om zonne-energie om te zetten in warmte – met een oppervlakte van 5 m² halen tot 2.500 kWh nuttige warmte uit de zon. Dat is tot vier keer meer dan eenzelfde oppervlakte aan fotovoltaïsche panelen, die zonne-energie omzetten in elektriciteit.Daarnaast bespaar je met een zonneboilerinstallatie een aanzienlijke hoeveelheid gas of stookolie die anders nodig zou zijn om water te verwarmen: elk jaar gemiddeld 55 m³ gas en 60 liter mazout per vierkante meter zonnecollector. Zo kan bij een eengezinswoning met een zonneboilerinstallatie van 5 m² oppervlakte gemiddeld 500 kg CO2 per jaar worden vermeden, een jaarlijkse reductie die opnieuw meer dan 4 keer hoger ligt dan die door eenzelfde oppervlakte aan pv-panelen.
“Precies omdat het rendement van zonnecollectoren zo hoog ligt, nemen zonnecollectoren weinig plaats in op een dak. Voor een eengezinswoning volstaat 5 m² oppervlakte doorgaans. Een ideale oplossing voor Brusselaars dus.”, licht minister Céline Fremault toe.
Minister Frémault wordt meter van SolarBoy
Brussels minister van Energie Céline Fremault engageert zich er ook toe om samen met sectorassociatie Belsolar zonneboilerinstallaties actiever te promoten bij het groot publiek. Belsolar is dan ook zeer vereerd dat minister Frémault, in navolging van ‘peter’ Bart Tommelein, het meterschap heeft aanvaard van zijn mascotte Solarboy, het ondertussen bekende 3D-figuurtje dat een thermische zonnecollector heeft als hoed, een opslagvat als romp en een douchekop als onderlijfje waaruit warm water stroomt van zodra de hoed zonlicht opvangt.SolarBoy heeft naast een peter en nu ook een meter, ook een eigen Facebookpagina (www.facebook.com/SolarBoybyBelsolar/). Het figuurtje fungeert tevens als gids op www.belsolar.be, het objectieve zonneboilerinformatieplatform van sectorassociate Belsolar, om er alle informatie over de werking van een zonneboiler te geven, om uit te leggen wat de mogelijkheden van zonneboilerinstallaties zijn en om aan te tonen waarom kiezen voor zonnewarmte vandaag belangrijker is dan ooit.