Opwaardering van het erfgoed, terugbrengen van verloren gegane historische elementen en creatie van nieuwe woonruimtes:
Met de al voltooide en de huidige restauratiewerkzaamheden krijgt de Noorddoorgang een facelift om het gebouw in zijn oude glorie te herstellen en een nieuwe bladzijde in zijn geschiedenis te schrijven. Dit erfgoed wordt sinds 1995 beschermd en urban.brussels ondersteunt bijgevolg de verschillende restauratiefases van het gebouw. De afgelopen jaren kreeg deze historische galerij nieuw leven. Zo werden de binnengalerij, de decoratieve elementen (standbeelden en kariatiden, marmer, betegeling, houtwerk en gietijzeren lampen, enz.), het glazen dak en de buitengevels grondig gerenoveerd. Nu volgt een unieke volgende stap. De Noorddoorgang krijgt namelijk zijn twee sinds lang verdwenen koepels terug. Deze opmerkelijke elementen van de gevel aan de kant van het De Brouckèreplein - Adolphe Maxlaan werden in 1910 vernietigd toen ze als ruïnes dreigden te eindigen. De heropbouw van de twee dakkoepels op de gevel aan het De Brouckèreplein is een huzarenstukje. De nieuwe koepels bestaan uit houten gebinte, leisteen en edele materialen. Ze zien er net zo uit als vroeger en zullen de gevels hun oorspronkelijke pracht teruggeven. Naast de esthetische en historische aspecten zullen deze nieuwe koepels, ontworpen door het Atelier d'Architecture du Congrès - Frédéric Hossey, ook nieuwe en unieke leefruimtes bieden als aanvulling op de opnieuw toegevoegde woningen op bovenste verdiepingen van de galerij. Urban.brussels neemt 80% van de financiering van deze werkzaamheden voor zijn rekening, voor een totaalbedrag van 818.547,95 euro, om erfgoedelementen te restaureren en andere werkzaamheden uit te voeren (renovatie van de ramen, koepels en putti, en de toegangsdeuren naar de loopbrug). Het doel van deze laatste fase van de werkzaamheden is om deze historische overdekte winkelgalerij in het stadscentrum in haar oude glorie te herstellen en de karakteristieke vorm van de Noorddoorgang, zichtbaar vanaf de centrumlanen en het De Brouckèreplein, in ere te herstellen.
Zoals eerder vermeld gaat deze restauratie van erfgoedelementen ook gepaard met de reactivering van de bovenverdiepingen, die al jaren wachtten op een nieuwe bestemming. De voormalige kantoren worden momenteel omgebouwd tot woningen (coliving). Dankzij het werk van het Atelier d'Architecture du Congrès behoudt of herstelt het ontwikkelde programma een groot deel van de oorspronkelijke volumes en structuren om er privé- en gemeenschappelijke ruimten onder te brengen. Een patio en een dak met panoramisch uitzicht over het stadscentrum maken het plaatje nog mooier.
De tweede fase van de structurele werkzaamheden en restauratie begon in november 2022. Er wordt verwacht dat deze fase in oktober 2023 wordt afgerond.
Historiek:
Met zijn winkels die bijdragen aan de dynamiek van het De Brouckèreplein, de voetgangerszone en de binnenkort vernieuwde Adolphe Maxlaan is de Noorddoordgang een uitzonderlijk stukje erfgoed uit het begin van de 19e eeuw. Deze winkelgalerij werd in 1881-1882 in eclectische stijl gebouwd door architect Henri Rieck, na de overwelving van de Zenne en de aanleg van de centrale lanen, en getuigt van een tijdperk waarin overdekte doorgangen en winkelgalerijen floreerden in Brussel.De voorgevel die uitgeeft op het De Brouckèreplein, de achtergevel die uitgeeft op Nieuwstraat 40-44 en de binnengevels - waaronder de kariatiden, de loopbrug en de gietijzeren lampen, de betegeling en het glazen dak - werden op 13 april 1995 bij besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering beschermd.